Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Голяма Богородица в село Сапарево

Снимка: архив

Успение Богородично (15 август) е най-големият от всички църковни празници, посветени на Божията майка. Той е свързан със т.нар."заспиване" на Св. Богородица. Преди да напусне земния свят, 64 годишната Дева Мария пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите прибират душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден остава празна, защото Богородица възкръсва. Църквата отбелязва този ден още от първите векове на християнството, а в страната ни до ден днешен на 15 август хиляди вярващи се стичат към храмовете и манастирите, носещи името на Божията Майка.

Голяма Богородица - най-таченият празник на Божията Майка в християнския свят


Село Сапарево е едно от местата, които привличат богомолците в днешния ден. Черквата му - “Успение Борогорично“, е кацнала на малко възвишение, а до нея се извисява монолитната кула с часовника и камбаната, която и до днес ехти из цялата околия. Изпъстрена с легенди е историята на храма, а възсействащите стенописи, с които са обгърнати стените му не оставят нито едно сърце равнодушно. Повече за тази обител и майсторите, създали фреските по стените ѝ, разказва материалът на Радио България „Църквата на село Сапарево е умалено копие на храма в Рилския манастир“.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10