Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивалът „Master of art“ с първо издание в Копривщица и отвъд филмовата си история

Снимка: FB/MasterofArtFilmFestival

Шестото издание на Международния филмов фестивал за документално кино „Master of Art“ ще се проведе в 6 града – София (25 август – 12 септември), Пловдив (25 август –12 септември), Варна (14 – 22 септември), Стара Загора (26 август – 2 септември) Бяла и Копривщица (25-29 август).

„Разширяването на нашата публика е приоритетен въпрос за нас“ - казва създателят на фестивала Найо Тицин.

И тази година, той заедно със своята съпруга оперната прима Александрина Пендачанска и джаз певицата Хилда Казасян, отварят нов етап от историята на феста. В дните между 25 и 29 август в Копривщица „Master of Art“ се превръща във Фестивал на изкуствата. Той ще обедини по неповторим начин възрожденското минало на града и съвременната култура.

Снимка: БГНЕС-архив

Началото ще бъде поставено с представлението „ПОЕТИТЕ“, в което едни от най-известните български актьори ще рецитират българска поезия.

Любопитен факт е, че заради събитието, за първи път в историята на Копривщица, на живо ще свири симфоничен оркестър - Плевенската филхармония с диригент Найден Тодоров. На 26 август музикантите ще излязат, заедно с певицата Люси Даковска на откритата сцена до Старото училище, за да представят програмата „Вечер на мюзикъла“.

На 27 август Александрина Пендачанска ще изнесе оперен концерт-спектакъл „Това съм аз“.

На следващия ден е концерт-спектакълът на Хилда Казасян „Да послушаме кино“ с музика от стари български филми.

Последният ден от фестивала 29 август ще започне с Детско утро – „Да послушаме и да поиграем с песните на композитора Андрей Дреников“ и ще завърши с концерт на група АКАГА, посветен на 30-годишния им юбилей.

11 са документалните филми в програмата, които ще бъдат прожектирани в местното народното читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев - 1869“.

Българското национално радио е официален медиен партньор на събитието.


Още от категорията

Георги Господинов

Георги Господинов спечели най-престижната италианска литературна награда

Писателят Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература „Premio Strega Europeo“. Той е първият българин, удостоен с отличието в категорията за европейски автор и първият писател от Източна Европа, който я..

публикувано на 18.10.21 в 09:21
Снимка: Посолство на Република Албания в България

Изкуството на писането и магията на думите все повече обединяват България и Албания

Романът "Кръстопътят" на албанския писател и художник Фате Веляй вече е достъпен и на български език. Преводът е дело на преподавателя по албански език д-р Антон Панчев и балканистите Магдалена Димитрова и Елица Звездова. Изданието беше представено..

публикувано на 11.10.21 в 11:44

Третото Международно биенале на стъклото се провежда в София

Международното биенале на стъклото е най-мащабното и професионално събитие в България, посветено на художественото стъкло. Третото му издание продължава до 7 ноември 2021 г.. Негов домакин е Националната галерия в София – „Квадрат 500“ и Нов български..

публикувано на 09.10.21 в 11:10