Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 118 години от Илинденско-Преображенското въстание

Навършиха се 118 години от Илинденско-Преображенското въстание. Събитието бе отбелязано в историческата местност Петрова нива в Странджа, където през 1903 г. е взето решение за обявяването на въстанието. То се проведе под патронажа на президента Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова бе официален гост на честванията. „Одринският революционен окръг въстава със своите братя от Македония - отбеляза президентът.Моралният завет, който ни оставиха нашите предци, че свободата е единствено възможна, когато си готов да вградиш в нейните темели самият себе си“. В словото си държавният глава посочи още, че Илинденско-преображенското въстание завинаги ще свързва духовно българите от Тракия и Македония.

По традиция, в местността Петрова нива се провежда национален възпоменателен събор, който води началото си от 1926г. когато наследниците на преображенци правят първия възпоменателен събор. И до днес, за да почетат паметта на предците си, участниците организират туристически поход до историческата местност – "По стъпките на преображенци“. 

Тази година програмата започна с фолклорен конкурс, последван от голямо странджанско хоро. Имаше и научна конференция, посветена на събитията около въстанието. Вечерта, след заупокойна молитва в памет на загиналите в храм-костницата "Света Петка", се проведе и тържествена заря-проверка.

Кулминация на честванията бе празничният концерт с участието на странджанските народни певци Манол Михайлов, Жечка Сланинкова, Ирена Станкова, Зорница Георгиева, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов и оркестър "Жарава".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35