Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 118 години от Илинденско-Преображенското въстание

Навършиха се 118 години от Илинденско-Преображенското въстание. Събитието бе отбелязано в историческата местност Петрова нива в Странджа, където през 1903 г. е взето решение за обявяването на въстанието. То се проведе под патронажа на президента Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова бе официален гост на честванията. „Одринският революционен окръг въстава със своите братя от Македония - отбеляза президентът.Моралният завет, който ни оставиха нашите предци, че свободата е единствено възможна, когато си готов да вградиш в нейните темели самият себе си“. В словото си държавният глава посочи още, че Илинденско-преображенското въстание завинаги ще свързва духовно българите от Тракия и Македония.

По традиция, в местността Петрова нива се провежда национален възпоменателен събор, който води началото си от 1926г. когато наследниците на преображенци правят първия възпоменателен събор. И до днес, за да почетат паметта на предците си, участниците организират туристически поход до историческата местност – "По стъпките на преображенци“. 

Тази година програмата започна с фолклорен конкурс, последван от голямо странджанско хоро. Имаше и научна конференция, посветена на събитията около въстанието. Вечерта, след заупокойна молитва в памет на загиналите в храм-костницата "Света Петка", се проведе и тържествена заря-проверка.

Кулминация на честванията бе празничният концерт с участието на странджанските народни певци Манол Михайлов, Жечка Сланинкова, Ирена Станкова, Зорница Георгиева, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов и оркестър "Жарава".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15