Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отдаде почит на героите от Шипка

Стотици българи от цялата страна изказаха признателността си към героите от Шипченската епопея. Те се изкачиха на историческия връх, където през август 1877 година между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на генерал Столетов се водят решаващите за хода на руско-турската война сражения за Шипченския проход.

В подножието на върха държавният глава Румен Радев прие почетния строй на националната гвардейска част. В слово президентът изтъкна, че "Шипка е и символ на онази битка, която всеки българин, без оглед на възраст, етнос и религия, води дълбоко в сърцето си." По думите му, това е "битката между страха и смелостта, между малодушието и доблестта, между егоизма и родолюбието, в която се решава личното и националното ни бъдеще.

Радев заяви още, че "няма сила, която да спре осъзнатите хора по пътя към свободата" и изрази увереност, че с "общи усилия и солидарност, българите ще победят страха, за да може да просперира България!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е начело в европейска класация за добро здраве и дълъг живот

Българите живеят по-дълго и в по-добро здраве в сравнение с повечето граждани на Европейския съюз, показват данните на Евростат. Страната ни изпреварва с над 4 години средните нива в ЕС на фона на най-ниската очаквана продължителност на живота и дълго..

публикувано на 28.09.24 в 12:54

Кабинетът предвиди 6,2 млн. лв. за превенция на домашното насилие

Служебното правителство прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024-2026 г., съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Над 6,2 млн. лв. ще струват на държавата предвидените мерки. Най-много средства ще бъдат..

публикувано на 28.09.24 в 10:55

МВнР: Българите да не предприемат пътувания до Ливан

Външното министерство призова българските граждани да не пътуват до Ливан, както и незабавно да напуснат страната. Призивът е заради сериозната ескалация на военните действия там през последните часове. При необходимост от съдействие..

публикувано на 28.09.24 в 10:14