Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите на реда са призвани да правят живота ни по-добър

Снимка: БГНЕС

Когато служителите на полицията прекрачат законовата граница, при въдворяването на реда, говорим за полицейски произвол. Именно такъв беше упражнен по време на антиправителствените протести, започнали през лятото на 2020 г. Сега, година по-късно, потресаващи кадри с проявената полицейска жестокост извадиха наяве нелицеприятни факти. За да се изяснат причините, довели до окървавяването на протестите бе сформирана и временна парламентарна комисия, която се зае с изслушването на отговорните лица, в т.ч. и на главния прокурор Иван Гешев пред правната комисия в парламента. Наскоро пред депутати и медии проговори и един от потърпевшите – Даниел Павлов, който разказа как е бил идърпан зад полицейския кордон от мъжете с униформи: "Бях повален на земята. Главата ми бе извита назад, а лещите ми бяха избити от очите. Не можех да си поема въздух и чувствах, че умирам...". А ако погледнем профила на въпросните униформении – той съвсем не се покрива с представите ни за служители на реда :

„Особено важен е въпросът, дали действително са полицаи, или мутри, облечени като такива – коментира в интервю за БНР правозащитникът Михаил Екимджиев. – Миналата година в социалните мрежи бяха разпространени немалко кадри с тези т.нар. „полицаи“. Те имаха големи бради, боксове и татуировки. Това не е допустимо в службите на публична институция като Национална полиция и Жандармерия, които би трябвало да са нашите ангели-хранители, а не изверги, пребиващи децата ни“.

По думите на Екимдижиев, хората от антиправителствените протести през 2020, не са платени протестъри, отишли на площада – само за масовката:

„Това не е профилът на хора от футболни агитки, а на такива, които присъстват там по убеждение. Задачата на подобна акция е да бъде пречупена тяхната воля, за да се научат, че в България не може току-така да се протестира“.

А дали не е време, след случаите на полицейско насилие, да преосмислим функциите на служителтелите на реда и каква е тяхната роля?

„Даже да приемем, че по някое време полицаите са били превъзбудени, допуснали са грешка и са надвишили правата си, ние станахме свидетели на една спокойна гавра – отбелязва експертът по комуникации Любомир Аламанов. – Голяма част от тези хора сякаш са забравили, че плащаме заплатите им, за да правят нашия живот по-добър.Те не са държавни служители, защото са родени такива, или защото Бог ги е спуснал“.

Подобно поведение демонстрира и главният прокурор, който се яви „от уважение към парламента“ , но се възползва от конституционното си право да отговаря на въпросите на депутатите твърде общо и без почти никаква конкретика. Според адвоката от Инициативата „Правосъдие за всеки“ Емил Георгиев обаче, съществуват и въпроси, като този за полицейското насилие, по които Гешев може да бъде по-конкретен, без да наруши Конституцията:

"Иван Гешев обясни, че е много проблематично колеги да разследват колеги, но не каза дали е предприето нещо за решаването на този проблем. Разбрахме и, че той все пак е внесъл доклад по делата за полицейско насилие, но не стана ясно дали е взел решения, свързани с правомощието му да дава указания на всички прокурори за правилното прилагане на закона", посочи Георгиев.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09
Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45