Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Екимджиев: Полицейското насилие в България се толерира и прокуратурата отказва да го разследва

Адвокат Михаил Екимджиев
Снимка: Личен архив

"Полицаите, които биха младежите през миналата година, най-вероятно, са били изпратени там с мисията да респектират протестиращите за да не си помислят те отново да излизат на протест. Може полицаите да са направили снимките и видеоклиповете за да могат после да се отчетат на поръчителите на тези побои" - това коментира в предаването на Радио Варна „Позиция” адвокатът и защитник на човешките права Михаил Екимджиев. Той попита дали наистина някои от биячите са полицаи или са представители на силови групировки: "Важно е да се уточни, дали тези мутри в униформи наистина са полицаи, защото миналата година бяха представени редица примери за това, че тези хора са с татуировки и бради, неподходящи за представители на органите на реда".

"Има категорични данни, че в България полицейското насилие се толерира и прокуратурата отказва да го разследва, т.е. възпитава се култура на безнаказаност, която добива такива перверзни форми, като показност, заснемане", подчерта адвокатът.

По повод тезата, че трябва да се разследва и насилието над полицаи от страна на протестиращи, Михаил Екимджиев заяви: "Това е типична опорна точка на всеки диктатор. По време на такива протести, когато един сатрап се почиства застрашен, той вкарва провокатори, които да окървавят протеста и после оправдава боя на протестиращите именно с това насилие. Сред малтретираните младежи обаче няма нито един, за който да има данни, че е държал агресивно. Просто те са били по-лесните жертви".
Изслушването на главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание, Михаил Екимджиев коментари с думите: "Гешев сякаш беше друг човек. Той говореше за разделение на властите, за нуждата от съблюдаване на презумцията за невиновност... В същото време другият Гешев, още при встъпването си в длъжност говореше други неща, а по-късно четеше СРС-та". 
На въпрос: "Дали е възможно главният прокурор да еволюира в отношението си към държавността и ролята на прокуратурата?" Михаил Екимджиев отговори: "Възможно е. Като се има предвид нивото му на юридически примат, там движението може да е само нагоре в посока еволюция, защото деградация е немислима от това ниво надолу".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47