Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Православната ни църква отбелязва Александровден

Снимка: архив


На 30 август Българската православна църква отбелязва пренасянето на мощите на Св. Александър Невски и деня на Св. Александър Константинополски, живял по време на царуването на Константин Велики.
Княз Александър I Ярославич Невски е руски княз на Владимирско-Суздалското княжество в периода 1252-1263 г.. Една от знаменателните битки, които водил в името на Православието е срещу шведите, при река Нева, на 15 юли 1240 година. След победата князът получава прозвището си Невски.
На 30 август 1724 г., при императора Петър I, мощите на Свети Александър Невски са тържествено пренесени и положени в тогавашната руска столица Петербург в специално построена лавра.
Част от тези мощи се съхраняват и в столичния храм "Св. Александър Невски", който днес тържествено отбеляза празника на своя патрон.
Имен ден празнуват всички, които носят името Александър /означава - мъжествен, защитник на мъжете/, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо, Сашка

Още от категорията

Патриарх Неофит

Патриархът призова да се молим за опазващите здравето и човешкия живот

В тежкото изпитание на пандемията сме свидетели на толкова много мъка и болката на безброй преждевременно погубени човешки животи. Да бъдем мъдри и добри, да се молим за лекарите и за всички, които се борят за здравето и запазването на човешкия живот...

публикувано на 25.12.21 в 10:14

На Бъдни вечер храната е постна, за да въздигне душата към същността на празника Рождество

В християнския свят Рождество Христово се възприема като празник на надеждата, която се ражда, за да изпълни сърцата на вярващите с радост. Тогава ежедневната суета отстъпва пред семейния празник и най-близките до сърцето хора. В българската..

публикувано на 24.12.21 в 05:15

Бургаските рибари празнуват Никулден и по стария християнски календар

В рибарското селище Ченгене скеле край Бургас празнуват отново Никулден по стария Юлиански календар. Празникът се отбелязва с освещаване на лодките, с хвърляне на венци и цветя в морето и панорамна обиколка с лодки.   „На 19-и го празнуваме..

публикувано на 19.12.21 в 10:39
Подкасти от БНР