Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пласидо Доминго и Соня Йончева с концерт под звездите на София

Специален сайт ще направи събитието достояние на меломаните по целия свят

| обновено на 31.08.21 в 12:17
Пласидо Доминго и Соня Йончева на репетиция в зала „България“. Снимка: Александър Богдан Томпсън

„Гала в София” е озаглавен концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго, който е днес, 31 август. По този повод, в градската градина пред Народния театър, беше открита изложба с фотографии, показващи изявите на Соня Йончева на големите световни сцени през годините. Новините около нея буквално валят през последните дни. От мениджърския екип на прочутото българско сопрано съобщиха, че Соня Йончева е спечелила приза „Певица на годината” на престижните награди „Опус класик – 2021 г.“ за албума „Rebirth” на английски език. Официалната церемония по връчване на наградите ще бъде на 10 октомври в „Концерт хаус”, Берлин. Албумът „Rebirth”, в който, наред с класическия репертоар, е включена и българската народна песен „Заблеяло ми агънце”, както и „Like an Angel passing through my room” („Като ангел минаващ през моята стая”) от репертоара на АББА.

Соня Йончева получи и званието „Почетен гражданин“ на родния си град Пловдив – „заради изключителния ѝ принос в областта на оперното изкуство и обществения живот, многобройни заслуги за развитието и популяризирането на културата, утвърждаване на националния и международния престиж на град Пловдив, както и за ангажираност и подкрепа на млади български оперни таланти.“ Оперната звезда не скри вълнението си от жеста и заяви, че целия си живот е посветила на създаването на мостове чрез изкуството: „А Пловдив винаги е бил обединен град и като култура, и като бит. Затова аз се радвам на признанието и ще продължа да обединявам хората чрез музиката”, посочи Йончева.

На 31 август, на концерта пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ в столицата, двамата звездни певци Соня Йончева и Пласидо Доминго ще изпълнят арии и дуети от прочути опери под съпровода на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Събитието ще бъде излъчвано на живо по цял свят, чрез специално създаден за целта сайт.

Още от категорията

Старозагорската опера посрещна с аплодисменти "Гласовете на Албания"

Петима известни албански изпълнители – цигуларите Абигейла Воштина и Висар Кучи, Херида Дуро – виола, Марио Гуралуми – виолончело, и сопраното Беса Лугичи, представиха пред старозагорската публика най-значимите произведения на албанската култура,..

публикувано на 24.11.22 в 10:46
 Смесеният хор на БНР

Български произведения в юбилейния концерт на Смесения хор на БНР

През 2022 г. Смесеният хор на БНР навлезе в своя 70-и сезон, който продължава на 23 ноември с концерт в Централния военен клуб. Ще прозвучат произведения от Апостол Николаев-Струмски, Стефан Мутафчиев, Георги Попов, Александър Райчев, Славил..

публикувано на 22.11.22 в 16:10

Оркестърът за народна музика на БНР започва 70-ия си сезон с пъстър празничен концерт

През 2022 г. Оркестърът за народна музика при БНР празнува седем десетилетия от своето създаване. На тази бележита годишнина е посветен двойният албум, събрал записи от последните десет години, както и концертът, с който се открива 70-ия сезон на..

публикувано на 11.11.22 в 16:00