Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пласидо Доминго и Соня Йончева с концерт под звездите на София

Специален сайт ще направи събитието достояние на меломаните по целия свят

| обновено на 31.08.21 в 12:17
Пласидо Доминго и Соня Йончева на репетиция в зала „България“. Снимка: Александър Богдан Томпсън

„Гала в София” е озаглавен концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго, който е днес, 31 август. По този повод, в градската градина пред Народния театър, беше открита изложба с фотографии, показващи изявите на Соня Йончева на големите световни сцени през годините. Новините около нея буквално валят през последните дни. От мениджърския екип на прочутото българско сопрано съобщиха, че Соня Йончева е спечелила приза „Певица на годината” на престижните награди „Опус класик – 2021 г.“ за албума „Rebirth” на английски език. Официалната церемония по връчване на наградите ще бъде на 10 октомври в „Концерт хаус”, Берлин. Албумът „Rebirth”, в който, наред с класическия репертоар, е включена и българската народна песен „Заблеяло ми агънце”, както и „Like an Angel passing through my room” („Като ангел минаващ през моята стая”) от репертоара на АББА.

Соня Йончева получи и званието „Почетен гражданин“ на родния си град Пловдив – „заради изключителния ѝ принос в областта на оперното изкуство и обществения живот, многобройни заслуги за развитието и популяризирането на културата, утвърждаване на националния и международния престиж на град Пловдив, както и за ангажираност и подкрепа на млади български оперни таланти.“ Оперната звезда не скри вълнението си от жеста и заяви, че целия си живот е посветила на създаването на мостове чрез изкуството: „А Пловдив винаги е бил обединен град и като култура, и като бит. Затова аз се радвам на признанието и ще продължа да обединявам хората чрез музиката”, посочи Йончева.

На 31 август, на концерта пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ в столицата, двамата звездни певци Соня Йончева и Пласидо Доминго ще изпълнят арии и дуети от прочути опери под съпровода на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Събитието ще бъде излъчвано на живо по цял свят, чрез специално създаден за целта сайт.

Още от категорията

Биг бендът на БНР с първи концерт за новия сезон

Биг бендът на Българското национално радио открива своя сезон днес, 21 октомври, в Първо студио на нашата медия. Диригентът Антони Дончев, който е начело на оркестъра повече от 10 години, споделя, че музикантите са подготвили интересни програми, които ще..

публикувано на 21.10.21 в 10:05

Група Cool Den представя втория си албум „Тази земя“

Около година след като представиха дебютния си албум „1“, младите музиканти от Cool  Den  канят своите почитатели на премиерата на „Тази земя“ – на 20 октомври, в известен столичен клуб. Автор на музиката и текста на всички песни е Никола..

публикувано на 20.10.21 в 10:05
Марио Хосен

Марио Хосен, Александър Земцов и Лондонската филхармония с концерти в Испания

Българският цигулар Марио Хосен е солист в два концерта на Лондонската филхармония –  на 19 и 20 октомври, в Мадрид и Барселона. Диригент е Александър Земцов, познат и обичан от българската публика, с много изяви у нас като диригент и ръководител..

публикувано на 19.10.21 в 10:15