Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив – градът на Съединението

Снимка: БГНЕС

На площад „Съединение“ в Пловдив се издига внушителен монумент, който напомня за историческите събития от 1885 г., когато България успява да събере двете си половини – Източна Румелия и Княжество България. Паметникът на Съединението в града е издигнат век след важното събитие. Централно място в 12-метровата скулптурна композиция заема фигура на млада жена, вдигнала над главата си лавров венец. От двете ѝ страни са разположени величествено разперени криле на птица, символ на стремежа към единство и порива на българите за свобода на двете разединени части на родината в годините от Освобождението /1878/ до 1885-а. Венецът е символ на постигнатата победа. Скулптурата е дело на известния с монументалните си творби български творец Величко Минеков. А до нея ни отвежда най-дългият булевард в града – „Шести септември“.

На площад „Съединение“ се намира и сградата, построена за Областното събрание на Източна Румелия, но която не успява да изпълни функциите си. В нея днес се помещава една от четирите експозиции на Регионалния исторически музей в града – „Съединение на България 1885 г.“.

Кои са най-ценните експонати там ще научите от публикацията „Пловдив пази спомена за славния ден на Съединението в специална експозиция“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10