Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова експозиция проследява пътя на Пловдив към модерността

Снимка: РИМ - Пловдив

На 6 септември 2021 г., когато честваме 136 години от Съединението на България,  гостите и жителите на Пловдив ще имат свободен достъп до най-новата експозиция на Регионалния исторически музей, наречена „Пловдив по пътя към модерния свят”

Изложбата е подредена в изцяло ремонтираното южно крило на Областното събрание на Източна Румелия на пл. „Съединение” 1 и е първата постоянна експозиция под тепетата, която проследява модернизацията на града от Освобождението на България през 1878 г. до втората половина на XX век. Това е времето, в което Пловдив извървява своя път, за да се промени от типично за Османската империя ориенталско селище в индустриален център и културна столица на европейска България. 

Оригинални експонати проследяват водоснабдяването, електрификацията и новите градоустройствени решения, индустриализацията, стопанския живот и промените в социалното съществуване с шеметното навлизане на световните технически достижения.

В залата „Пловдив по пътя към модерния свят” са поставени два информационни киоска. Единият съдържа подробни данни за индустриалната еволюция на Пловдив, развитието на характерните за града отрасли, дейността на най-значимите предприемачи и предприятия. Вторият електронен пункт дава информация за ключовите градоустройствени и инфраструктурни проекти през годините. Предстои инсталирането на трети киоск, който ще съдържа информация за културния и спортен живот под тепетата, както и на мултимедия, която ще прожектира тематични продукции свързани с Първото българско земеделско-промишлено изложение, проведено в Пловдив през 1892 година и др.

Съставил: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20