Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София ДокуМентал и филмите, които прекрачват всички граници

Снимка: Facebook/sofiadocumental

Най-доброто от света на документалното кино ще бъде представено в рамките на второто издание на фестивала София ДокуМентал, който беше открит на 7 септември и ще продължи до 14-ти. За разлика от миналогодишното му онлайн издание, сега прожекциите и беседите са на живо, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Това са 40 документални ленти, фокусирани върху човешките права, спечелили внимание и противоречиви реакции в цял свят. Сред тях има творби с награди от „Сънданс“, „Берлинале“, с номинации и отличия „Оскар“.

Темата на София ДокуМентал тази година е Do cross the line. Според организаторите, зрителите ще видят неща, които другаде няма да видят. „Това са едни от най-новите заглавия от 2021 г. и няколко филма от 2020 г., буквално най-топлите документални филми, които са най-награждавани и разпространявани“, коментира филмовият продуцент Мартичка Божилова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"От вестника до музея" – карикатурите от социализма, събрани в една изложба

Опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление в България между 1944 и 1989г. прави изложбата "От вестника до музея", която вече пети месец привлича посетители в Музея на изкуството от периода на..

публикувано на 23.03.24 в 03:55

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45

Персонажи от българския театър представя галерия "България" в Рим

"Нощни персонажи" – така е наречена експозицията, посветена на българския театър, която ще бъде представена на 23 март в историческия център на Рим. Изложбата е един от най-забележителните проекти, които свързваме с европейската инициатива "Нощ на..

публикувано на 22.03.24 в 06:25