Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София ДокуМентал и филмите, които прекрачват всички граници

Снимка: Facebook/sofiadocumental

Най-доброто от света на документалното кино ще бъде представено в рамките на второто издание на фестивала София ДокуМентал, който беше открит на 7 септември и ще продължи до 14-ти. За разлика от миналогодишното му онлайн издание, сега прожекциите и беседите са на живо, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Това са 40 документални ленти, фокусирани върху човешките права, спечелили внимание и противоречиви реакции в цял свят. Сред тях има творби с награди от „Сънданс“, „Берлинале“, с номинации и отличия „Оскар“.

Темата на София ДокуМентал тази година е Do cross the line. Според организаторите, зрителите ще видят неща, които другаде няма да видят. „Това са едни от най-новите заглавия от 2021 г. и няколко филма от 2020 г., буквално най-топлите документални филми, които са най-награждавани и разпространявани“, коментира филмовият продуцент Мартичка Божилова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30

"Сухо" на мексиканките Астрид Рондеро и Фернанда Валадес с голямата награда на СФФ

На церемония в Националния дворец на културата в София бяха връчени наградите на 28-ия Международен филмов фестивал "София Филм Фест".  Филмът "Сухо" на мексиканските режисьорки Астрид Рондеро и Фернанда Валадес спечели голямата награда на "София..

публикувано на 24.03.24 в 08:17