Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата учебна година идва с две лица – радост за учениците и страх от бъдещето за някои родители

Снимка: БГНЕС-архив

По традиция, училищата в България отварят врати на 15-ти септември. Началото на учебната година до сега се е отбелязвало като празник, в който децата и учителите с трепет прекрачват прага на училището. Корона кризата обаче постави своя отпечатък и върху възприетите норми в традиционното българско училище.

В условията на извънредна епидемична обстановка тази година МОН предложи коренно различен подход при определяне на присъствения и дистанционен график за учениците. Със свое постановление министерството позволява решенията да се взимат на различни нива – национално, училищно, областно. Постановлението дава и насоки за действие, описва ясни процедури и сценарии при наличие на коронавирус в училище. Очертани са задължителните и препоръчителните мерки за учениците:

„Всичко се прави, за да намерим баланс между максимално присъствено обучение при минимален риск за децата и учителите – каза в интервю за БНР Мария Гайдарова, зам-министър на образованието. – При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на Covid-19 или при заболели учители, така че да бъде невъзможно да се осъществи присъственият учебен процес, директорът на училището може да направи аргументирано предложение до министъра на образованието и науката за преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда – тогава първи следва да премине випускът с най-много заболели и контактни ученици. Малките ученици - от 1-ви до 4-и клас преминават към обучение от разстояние само в краен случай."

Сложна е организацията и на първия учебен ден, особено където се учи от първи до дванадесети клас. Например на тържеството ще могат да присъстват 1., 5., 7. и 12. клас. Въпреки тази мярка, в един училищен двор в столицата ще има около 700 души. Това е тържество и има емоции, отбелязват школски директори.

За първокласниците се предвиждат най-леките мерки в училище. Децата ще бъдат без предпазни маски в стаите, ще ги носят единствено в коридора.

„Не можем да усетим празника, защото не знаем колко време ще трае присъственото обучение в училище – казва в допитване на БНР майка на двама ученици от централно столично училище. Всички сме със затаен дъх и очакваме в кой момент от присъствено ще се премине към дистанционно обучение“ – казва тя. Жената е притеснена, защото при поредното затваряне вкъщи, поне единият родител трябва да преустанови работа, за да контролира дистанционното обучение на децата си.

Не всичко е в мрачни тонове за учителката от столичното 41-во училище „Св. Патриарх Евтимий“ Ана-Мария Янкова. Тя е начален учител с дълъг педагогически стаж и казва, че непринуденото поведение на децата я кара да се усмихва и създава добро настроение, а това много повече помага в трудни дни, като сегашните, отколкото да я поставя в рискова среда:

„Както винаги ние сме готови за всякаква ситуация, но повечето учители желаем в училище да бъдем присъствено. Нагласата е оптимистична и за тази учебна година. От миналата година паралелките са с по-малко ученици, за да не се струпват много деца в една стая. В моето училище броят на колегите, които взимат и допълнителни мерки срещу заразата е много малък. Но иначе излишен страх няма, малките деца са много дисциплинирани, а и родителите много помагат и казват на децата да носят маските. Миналата година мерките бяха непознати и шокиращи за всички, но сега вече приемаме всичко нормално. Мобилизирали сме се и каквото зависи от нас, ние вече сме го направили, за да започне гладко учебната година“.

Снимки: БГНЕС-архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Заради пожар в минно поле на границата с Гърция се чака самолетна помощ от ЕС

България е задвижила механизма за гражданска защита на ЕС и иска самолет за гасене на пожара на българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. За съжаление, пожарът в планината Славянка навлиза в част от българската територия и то..

публикувано на 28.07.24 в 16:32

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14