Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Литературни маршрути по стъпките на именити творци

Снимка: literarywalks.org

Вълнуващи истории от живота на именити български творци очакват софиянци и гости на столицата в разходките, обединени под названието „Есенни литературни маршрути“. За участие в тях предварително записване не е необходимо.

Противоепидемичните мерки също са спазени, тъй като маршрутите се провеждат на открито. На 23 септември предстои срещата с най-малките любители на знанията и книгите. Организаторите са подготвили едно истинско приключение. С помощта на техния водач в света на илюстрацията – писателката Мила Янева-Табакова, децата ще се запознаят с тънкостите в работата на илюстратора, както и историите на някои от характерните изображения в периодичния печат. Животът творчеството и личността на поета, художника и първи директор на Българското радио – Сирак Скитник, е темата на своеобразната разходка по неговите стъпки на 29 септември.

На 5 октомври пък ни предстои да се потопим в миналото на един от старите столичнии квартали –Лозенец. Маршрутът се нарича „Разходка в Драз махала“ и е посветен на различни творци, родени и живели в тази част на града, сред които са писателят Павел Вежинов, художникът Владимир Димитров-Майстора и и други бележити творци.

Още от категорията

Снимка: Посолство на Република Албания в България

Изкуството на писането и магията на думите все повече обединяват България и Албания

Романът "Кръстопътят" на албанския писател и художник Фате Веляй вече е достъпен и на български език. Преводът е дело на преподавателя по албански език д-р Антон Панчев и балканистите Магдалена Димитрова и Елица Звездова. Изданието беше представено..

публикувано на 11.10.21 в 11:44

Третото Международно биенале на стъклото се провежда в София

Международното биенале на стъклото е най-мащабното и професионално събитие в България, посветено на художественото стъкло. Третото му издание продължава до 7 ноември 2021 г.. Негов домакин е Националната галерия в София – „Квадрат 500“ и Нов български..

публикувано на 09.10.21 в 11:10
Творба на Иван РусачекСнимка: Международен екслибрис конкурс - Варна

Екслибриси на художници от 38 държави представят във Варна

Почитателите на графичното изкуство могат да се насладят на произведенията, селектирани за участие в четвъртото издание на Международния екслибрис конкурс – Варна. За творческата надпревара бяха изпратени 574 творби на 209 автори от 38 държави. Най-много..

публикувано на 02.10.21 в 11:05