Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата в Европа фабрика за ядливи чаши вече работи в Пловдив

2
Снимка: архив

В Пловдив започна първото в Европа производство на ядливи биоразградими чаши за кафе.

Иновацията хрумва на пловдивчанина Мирослав Запрянов, чийто първи опит да направи ядливи чашки е в домашната печка. От идеята до осъществяването ѝ пътят е 10 години.

В този период се разработва технология, правят се икономически анализи за старт на производството, търсят се инвеститори и се набира екип.

„Производството на нашите чаши има два аспекта, – разказва Мирослав Запрянов. – Първо, намалява генерирането на въглероден диоксид. В сравнение с пластмасовите чаши ние генерираме три пъти по-малко количество. Другото основно предимство е, че не се замърсява нито капка питейна вода. Технологията е наша, всичко около нея е патентовано.“

Интересно, от какво са направени тези чаши и може ли потребителят да бъде сигурен, че няма да навредят на неговото здраве?

По тази поточна линия излизат ядливите чаши

„Чашките са произведени от зърнени култури, изцяло натурални продукти, така че опасност за нашето здраве няма, даже напротив – те са полезни за здравето на човека. Една от основните съставки са овесени трици, всички продукти са натурални, няма ГМО. Стараем се чашката да не променя вкуса на напитката, така че с удоволствие да може ди си я хапнете впоследствие.“

Запрянов уточни, че от чашата, освен кафе, могат да се пият всякакви студени и топли напитки.

В производството на този български продукт са заети около 30 души, но планът е скоро да се създадат още 70 работни места. Капацитетът е близо 2,5 милиона ядливи чашки месечно, като в следващите 5 години идеята е да се достигне до 10 милиона бройки. 95% от производството е договорено за износ. Във фабриката са внедрени съвременни машини, като се очаква изцяло частната инвестиция за старта да се възвърне до 5 години.

„Както знаете, производството на пластмасови чашки в ЕС от тази година е забранено. Вече ни се довериха някои от най-големите клиенти, изнасяме в целия свят, стъпили сме на над 30 пазара в шест континента. Така че всичко е пред нас.“

А еко-ефектът от производството на ядливи биоразградими чашки е ясен само като направим сравнението, че пластмасовите се разграждат за повече от 400 години.

Съставил: Снежана Никифорова (по репортаж на Екатерина Костова, БНР-Пловдив)

Снимки: архив, Пресцентър на община Пловдив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00