В Пловдив започна първото в Европа производство на ядливи биоразградими чаши за кафе.
Иновацията хрумва на пловдивчанина Мирослав Запрянов, чийто първи опит да направи ядливи чашки е в домашната печка. От идеята до осъществяването ѝ пътят е 10 години.
„Производството на нашите чаши има два аспекта, – разказва Мирослав Запрянов. – Първо, намалява генерирането на въглероден диоксид. В сравнение с пластмасовите чаши ние генерираме три пъти по-малко количество. Другото основно предимство е, че не се замърсява нито капка питейна вода. Технологията е наша, всичко около нея е патентовано.“
Интересно, от какво са направени тези чаши и може ли потребителят да бъде сигурен, че няма да навредят на неговото здраве?
„Чашките са произведени от зърнени култури, изцяло натурални продукти, така че опасност за нашето здраве няма, даже напротив – те са полезни за здравето на човека. Една от основните съставки са овесени трици, всички продукти са натурални, няма ГМО. Стараем се чашката да не променя вкуса на напитката, така че с удоволствие да може ди си я хапнете впоследствие.“
Запрянов уточни, че от чашата, освен кафе, могат да се пият всякакви студени и топли напитки.
В производството на този български продукт са заети около 30 души, но планът е скоро да се създадат още 70 работни места. Капацитетът е близо 2,5 милиона ядливи чашки месечно, като в следващите 5 години идеята е да се достигне до 10 милиона бройки. 95% от производството е договорено за износ. Във фабриката са внедрени съвременни машини, като се очаква изцяло частната инвестиция за старта да се възвърне до 5 години.
„Както знаете, производството на пластмасови чашки в ЕС от тази година е забранено. Вече ни се довериха някои от най-големите клиенти, изнасяме в целия свят, стъпили сме на над 30 пазара в шест континента. Така че всичко е пред нас.“
А еко-ефектът от производството на ядливи биоразградими чашки е ясен само като направим сравнението, че пластмасовите се разграждат за повече от 400 години.
Съставил: Снежана Никифорова (по репортаж на Екатерина Костова, БНР-Пловдив)
Снимки: архив, Пресцентър на община Пловдив
Навлизането на пожара от Гърция в България през билото на граничната планина Славянка бе спряно с усилията на повече от 60 горски служители, пожарникари и военни. Ситуацията продължава да е рискова, защото планината продължава да дими от гръцка страна...
Българската академия на науките и Столична община са домакини на научна конференция на тема „Климатичните рискове в Черноморския регион”, която ще се проведе на 25 и 26 юли. Международно признати учени от България и региона ще обсъдят климатичните..
Полицейско куче, обучено да открива експлозиви, и неговият водач Богдан Димитров от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са вече в Париж и следят за безопасното провеждане на Олимпийските игри. Кучето Дарк и Богдан са част от българския..
През последните две седмици пожарите в България изпепелиха стотици хиляди декара с дървета, десетки къщи в Странджа пострадаха, цели стада бяха..
Полицейско куче, обучено да открива експлозиви, и неговият водач Богдан Димитров от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са вече в Париж и..
Между град Елин Пелин и село Елин Пелин избухна пожар в склад за фойерверки, предаде БТА. В резултат на експлозията двама души – мъж и жена са с..