Незабавното решение на спора между София и Скопие е невъзможно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не могат да се вземат незабавни решения за разрешаването на спора между България и Република Северна Македония, защото в България предстоят парламентарни и президентски избори. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след края на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Словения.

„Следващата стъпка, която трябва да се предприеме, е постигането на споразумение между двете страни, за да може София да се съгласи за започването на междуправителствена конференция", каза канцлерът, когато коментира започването на преговори за присъединяване на Скопие към ЕС. Тя посочи, че въпросът е бил обсъден по време на форума в различни формати, с участието на българския президент Румен Радев, македонския премиер Зоран Заев и водещи европолитици.

Още от категорията

Присъствието на хора без политически опит в парламента може да се отрази благотворно на системата

Новите народни представители официално започват работа днес, 3 декември. Сред 240-те депутати в състава на 47-ия парламент изпъкват много нови лица, които притежават малък или почти никакъв парламентарен стаж. Техните професионални биографии..

публикувано на 03.12.21 в 07:05

Първо заседание на новоизбрания парламент

На 3 декември започна работа 47-ото Народно събрание. Това е третият парламент, който българските гласоподаватели избраха в рамките на 2021 г. Заседанието ще бъде открито от най-възрастния депутат д-р Силви Стефанов от партия „Има такъв народ“.  По..

публикувано на 03.12.21 в 06:05

Светлан Стоев: Нерешените конфликти в региона на ОССЕ са сериозно предизвикателство

Външните министри от 57 държави-участнички в ОССЕ, сред които и министърът на външните работи на България Светлан Стоев, обсъдиха възможностите за разрешаване на конфликти и прилагането на всеобхватната концепция за сигурността в трите измерения от..

публикувано на 02.12.21 в 12:16
Подкасти от БНР