Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в конкурса „Снимка на Европа“

„Фолклорът прави страната ни уникална в Европа и света“ – категоричен е младият Милен Миланов

Снимка: Милен Миланов

Снимка на българска девойка в национална носия и българския флаг на преден план е носител на втора награда от конкурса „Снимка на Европа 2021“ (A snapshot of Europe 2021), организиран от Европейския парламент . Автор е 29 годишният Милен Миланов от Брезник, който ще получи специален медал и сертификат за участието си от европейската институция. Победител тази година е италианецът Флориан Гасер, а трето място отново е отредено на изображение от България, дело на Валентина Теревкова.

Успехът на Милен е доказателство, че пандемията може да бъде основа за позитивизъм и преосмисляне на ценностите ни. Младежът започва да снима забележителности, събития и традиционни обичаи точно когато Covid вълната завладява България в началото на 2020 година.


„Аз започнах да обикалям региона, в който живея - около Брезник, и да правя интересни фотоси, да го опознавам все повече и повече. Впоследствие се появиха много онлайн събития и конкурси, в които се включвах редовно. Участвах и в този конкурс, който се организира по повод Деня на Европа – 9 май, а фотографиите трябваше да се изпратят до31 май. Изпратих снимка, която е направена по време на традиционния граовски събор „Видовден“ в Брезник“, разказа за БНР Милен Миланов.

Видовден  в България се свързва с вярата в неизбежното наказание на прегрешилите, но традицията на неговото отбелязване е запазена предимно в западните райони - ГодечкоТрънско и Брезнишко. Отбелязва се на 15 юни по нов стил или на 28 юни по стар стил. Празникът се чества и в западната ни съседка – Сърбия, най-вече в източната част на страната, включително и в Западните покрайнини, населени с етнически българи.

„Фолклорът е нещо, което прави уникална нашата страна в Европа и в света“ – категоричен е Милен, който вече е взел участие и в друго европейско предизвикателство - Международния младежки конкурс за нематериално културно наследство,организиран от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа, със седалище в София. Поводът е 75 г. от създаването на ООН и 65 г. от присъединяването на България към организацията.

„Участвам с една разработка (от текст и фотографии - бел.ред.) на сурвакарската традиция в едно от населените места в община Брезник, село Садовик. Акцентирал съм върху местната сурва и нейното провеждане, като любопитното е, че в нощта на 13 срещу 14 януари сурвакарите излизат в населените места от региона, палят се ритуални огньове и се обикалят месните къщи. Сурвакарската традиция се свързва с времето на кърджалиите (част от феодалните размирици в Османската империя в края на XVIII и началото на XIX век- бел.ред.) Този ритуал възниква в стремежа хората да се предпазят от кърджалийското нашествие. Местните започнали да правят ритуални маски, дървени копанки, в последствие се използват и лица на животни. Любопитно е, че сурвакарите от района на селото не са общоприетите кукери, които гонят злите сили. Те по-скоро благославят за берекет и здраве хората, което е основната разлика“ – добавя фотографът. 

А ние ще припомним, че на 2 декември 2015 г. Междуправителственият комитет за нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО включи народния празник „Сурва” от района на Перник в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

Ако спечели конкурса, Милен Миланов ще има възможност да отиде до централата на ЮНЕСКО в Париж и така да осъществи своеобразен културен обмен. 


Съставил: Весела Кръстева (по интервю на Лили Големинова, БНР-Радио София)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дунав мост при Русе ще бъде ремонтиран без спиране на движението

Основният ремонт на Дунав мост при Русе,  който ще започне на 10 юли , ще се извършва без спиране на движението. Няма да се затваря съоръжението. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" във връзка с разпространени в румънските медии..

публикувано на 06.07.24 в 09:15
Григор Димитров

Григор Димитров се нареди сред 16-те най-добри на Уимбълдън

Григор Димитров постигна трисетова победа (6:3, 6:4, 6:3) над френския ветеран Гаел Монфис по пътя си към четвъртия кръг на Уимбълдън. Така той за втора поредна година достига до тази фаза на турнира. Поставеният под номер 10 българин се справи с..

публикувано на 06.07.24 в 09:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10