Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Св. Иван Рилски е празник на българо-унгарското приятелство

Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт в София
Снимка: Филип Данчев

За пета година 19 октомври се отбелязва като Ден на българо-унгарското приятелство. Двата народа винаги са поддържали добри отношения през годините, което е дало възможност и за активния културен обмен между страните ни, коментира пред БНР Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт в София. 

„Тази година ще покажем списанието, което се казва “Хемус“ и се издава в Будапеща. То е двуезично и в него пишат българи, които живеят в Унгария и унгарци, свързани с България. Илюстрациите също са най-вече от българи живеещи в Унгария“, разказа Мишкеди. 

Денят на Св. Иван Рилски е избран за честване на българо-унгарските връзки, защото през 1183 г. унгарският крал Бела III превзел Средец и пренесъл чудодейните мощи на светеца в своята столица Гран. През 1187 г. унгарците връщат мощите на българския небесен покровител в Средец.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34

Слънчево време с превалявания на места

В петък ще преобладава слънчево време. Следобед над западните и централните части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за София – около 34°...

публикувано на 15.08.24 в 19:05