Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гласувай в кампанията „Будител на годината“ и дай рамо на промяната

Ива Дойчинова: Будителството е звание до живот

Българите от чужбина са изключително активни в номинациите

Всяка голяма промяна започва с първата крачка към нея. А онези, които дръзват да я направят въпреки всичко, или заради всичко, в името на добруването на другите, често пъти могат да се определят с чисто българската дума - будители.

Една кампания вече осма години ни пробужда да видим съвременните двигатели на промяната, да им подадем ръка и да тръгнем заедно с тях към така мечтаното светло бъдеще. Всичко започва с чисто професионалната промяна на вдъхновителката на инициативата „Будител на годината“, журналиста и директор на програма „Радио София“ на БНР Ива Дойчинова. Преди десет години тя тръгва по стъпките на свое ново предаване, точно в Деня на будителите – 1 ноември, и решава да говори в сегашно време за званието будител, което е напълно непреводимо, по думите й. Две години по-късно се ражда и идеята за кампанията. Днес Ива няма никакво съмнение за наличието на будители в съвремието ни. Сега й е важно как да стигнем, ние – медиите, до повече такива хора и техните каузи.

Ива Дойчинова

„Мисля, че големият принос на кампанията е да разпространява мислите и каузите на хора, които обикновено не забелязваме“ – казва журналистката.

Тази година повече от 130 личности и проекти бяха предложени за участие в кампанията, която е под егидата на Българското национално радио. Специално жури от общественици и журналисти /проф. Огнян Герджиков, проф. Пламен Павлов, Eвелина Андреева, Елеонора Гаджева, Румен Манов, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова/ избра десетте финалисти. „Прави впечатление през тези осем години, че в началото бяха номинирани предимно личности, а сега са по-скоро общности. Спокойно мога да кажа, че тази година имаме цели 10 будителски проекта“ – признава Дойчинова.

„Имаше много плътни и добре защитени номинации за патриотично-родолюбива дейност. И ние ги разбираме, защото във всяко будителство има родолюбие. Но будителството е една стъпка нагоре – да правиш нещо, което в момента никой друг не прави и твоята дейност да има резултат – обяснява Ива Дойчинова и дава пример с Кристиян Ваклинов и неговия "Дом-музей на теснолинейката": – Фактът, че той вижда разрушена една ж.п. спирка, която помни от детството си, и решава да я възстанови и превърне в музей на уникалната железница - това вече е нещо повече. Ето какво отличава родолюбието от това да бъдеш активен, променящ средата човек. Творец. Това е изключително важно“, – обяснява Ива признаците на подбор.

Категорична е, че да бъдеш будител е звание до живот – никой не е будител за малко.

Например един от финалистите, учителят по физика Теодосий Теодосиев - Тео е будител откакто преподава. Но неговата школа навърши 50 години през 2021 и не може да не отчетем, че Тео продължава да казва най-важните думи не само за учениците си, но за цялото ни общество. Неговата реторика за свободния човек е изключително важна днес. Важно е да променяш обществото отвътре – признава Дойчинова. – На тези хора им трябва малко повече съчувствие и подкрепа. А нашето лично будителство може да се изрази в това да ги видим. Те буквално имат нужда от едно рамо в правилния момент и това рамо е кликът разстояние, който ни дели от гласуването.“

Отличието в конкурса им помага да разберат колко са важни, смята журналистката. А кой ще стане „Будител на годината“ за 2021-ва определя публиката – всички ние. Това става чрез гласуване през целия месец октомври на сайта на БНР. Финалните резултати ще бъдат обявени на специална церемония на 1 ноември.


Българите в чужбина са изключително активни до момента, най-вече заради един от проектите – „Ангелите на България“, казва Ива. Тази година сред обсъжданите кандидатури от чужбина са били и две български училища зад граница, много певци и ансамбли, като на някои от тях малко не им достигнало да влязат във финалните десет. Често се случва обаче личност или проект да присъства в номинациите години наред, преди да стане финалист.

„За мен е важно, че чрез финалистите успяхме да изразим различните посоки на будителтвото. От младежкия акт на едно момче (Кристиан Ваклинов), през една голяма общност на българи от чужбина (Ангели за България), и една общност на осем прекрасни жени (#За доброто) - активни дами, които успяха да променят педиатричните отделяния в болниците, нещо толкова смело, до един доказан Тео, който е извън всякакви класации. Ние успяхме да покажем различните страни на възможностите, които будителството дава. И ако влезете сега на bnr.bg, за да гласувате, това ще ви накара да се чувствате много по-добре.“

А кого сред тазгодишните финалисти в кампанията Ива Дойчинова определя като свой личен будител, чуйте в интервюто ѝ за Радио България.

Снимки: Ани Петрова

Още от категорията

Осигурени са необходимите Covid тестове за присъственото обучение

От понеделник всички ученици ще могат да се върнат в клас, тъй като са осигурени тестовете за установяване на коронавирус, съобщи образователният министър Николай Денков пред БНТ. Подрастващите ще бъдат тествани един път седмично. В момента 89% от децата..

публикувано на 04.12.21 в 09:54

Осолената риба ще има свой празник … в Созопол

Празник на солената риба? Сигурно ще ви прозвучи странно, но тази година ще се състои неговото първо издание. Съвсем естествено мястото му е край морето. Ако сте любопитни към тайните на крайбрежния живот далеч след края на летния сезон, трябва..

публикувано на 04.12.21 в 09:30

2289 новозаразени с коронавирус – 81% от тях не са ваксинирани

През последното денонощие са установени 2289 случаи на коронавирус от направените 36 775 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 6,2% от пробите са дали положителен резултат. 81% от новозаразените не са ваксинирани. Най-много нови случаи..

публикувано на 04.12.21 в 09:19
Подкасти от БНР