Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Басарбовският скален манастир е сред най-красивите забележителности в долината на Русенски Лом

Снимка: архив

Скалният манастир „Св. Димитър Басарбовски“ се намира в скалите край река Русенски Лом в землището на село Басарбово. В наши дни това е единственият действащ скален манастир у нас. Той е функционирал през вековете, заедно с близките скални манастири край село Иваново, накацали, подобно на него, по поречието на реката, оформила красива долина.

Басарбовската скална обител води началото си още от Второто българско царство/ XII-XIV в./, но за пръв път името й се споменава в османски данъчен регистър от 1431 г. Най-известният обитател на манастира е роденият през 1685 г. в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски.

В наши дни манастирът е притегателен център за туристи. Пътеката, по която се влиза в него, минава през красиво озеленен двор и свършва при кладенец, изкопан лично от св. Димитрий. Местните хора вярват, че водата в кладенеца е лековита.

Още за миналото и настоящето на Басарбовския манастир ще научите от публикацията „Който има пещера, ще се спаси“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова


Още от категорията

Вярвания и ритуали за Св. Екатерина

На 24 ноември православните християни почитат Света великомъченица Екатерина. Живялата през III век  в Александрия Екатерина, останала в историята като една от най-образованите жени на своето време. Легендата разказва, че опитите да защити християните..

публикувано на 24.11.21 в 10:24

Народни поверия за коси, бради, мустаци

Първият сняг се изпраща на земята от брадата на св. Димитър – гласи едно поверие. Според други варианти, св. Никола или Архангел Михаил   разтърсват дългата си брада и от нея се посипват първите снежинки. Както е известно, заедно с косата и..

публикувано на 13.11.21 в 07:45

Песните на протеста все така актуални 32 години след началото на Прехода

„Докога така ще я караме? Докога, докога, докога… Господи, дай на България път, светлина, свобода!“ Това е откъс от „Молитва за България“ – една от песните, създадена след 10 ноември 1989 г. Звучеше по площадите, на митинги и протести през..

публикувано на 10.11.21 в 07:15
Подкасти от БНР