Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България поиска оперативен план при натиск по външните граници на ЕС

Румен Радев и Ангела Меркел
Снимка: Facebook /Румен Радев

В Брюксел президентът Румен Радев, който участва в двудневното заседание на Европейския съвет, е обсъдил с германския канцлер Ангела Меркел българското вето за еврочленството на Северна Македония. По думите му Меркел е приела за лична кауза България да отвори задължително вратата за евроинтеграция още тази година, предаде БТА.

По време на дебатите по темата миграция Радев е повдигнал въпроса за оперативни планове за защита на външните граници на ЕС, особено сухопътните. По думите му ЕС трябва да разполага с план за действие в случай на рязък миграционен натиск.

Българският президент е коментирал и срива в отношенията НАТО-Русия, като е препоръчал диалогът с Русия да продължи. „Ако погледнем обстановката на Балканите и в глобален план, ще видим, че няма как да продължаваме без диалог“, е казал държавният глава.

Предложението на президента Румен Радев да се премахне или поне намали цената на квотите на въглеродните емисии, дадено на европейските лидери във връзка с омекотяване на удара от енергийните цени, е било отхвърлено, предаде от Брюксел кореспондентката на БНР Ангелина Пискова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ния Парушева

Българска ученичка спечели медал на Space Camp Turkiye

Ученичката Ния Парушева от 26-o Средно училище ''Йордан Йовков'' в София спечели индивидуален медал за изключително представяне в едноседмичния учебно-тренировъчен лагер Space Camp Turkiye. В съобщение на Центъра за творческо обучение, официален..

публикувано на 05.08.24 в 12:53

Автомобилният и товарният трафик между България и Румъния трайно ще расте. Търсят се решения

Въпреки че на "Дунав мост" в момента се извършва ремонт от българска страна, благодарение на добрата координация трафикът по него не само не е намалял, а дори е нараснал с 24-25% за леките автомобили, като нараства и за камионите. Това съобщиха на 2..

публикувано на 05.08.24 в 12:10

Военноморските сили празнуват 145-ата годишнина от основаването си

Сто четиресет и пет годишнината от създаването на българските Военноморски сили ще бъде отбелязана тази вечер в Русе. В 20,00 ч. пред Доходното здание ще се състои празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, с който..

публикувано на 05.08.24 в 07:00