Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България поиска оперативен план при натиск по външните граници на ЕС

Румен Радев и Ангела Меркел
Снимка: Facebook /Румен Радев

В Брюксел президентът Румен Радев, който участва в двудневното заседание на Европейския съвет, е обсъдил с германския канцлер Ангела Меркел българското вето за еврочленството на Северна Македония. По думите му Меркел е приела за лична кауза България да отвори задължително вратата за евроинтеграция още тази година, предаде БТА.

По време на дебатите по темата миграция Радев е повдигнал въпроса за оперативни планове за защита на външните граници на ЕС, особено сухопътните. По думите му ЕС трябва да разполага с план за действие в случай на рязък миграционен натиск.

Българският президент е коментирал и срива в отношенията НАТО-Русия, като е препоръчал диалогът с Русия да продължи. „Ако погледнем обстановката на Балканите и в глобален план, ще видим, че няма как да продължаваме без диалог“, е казал държавният глава.

Предложението на президента Румен Радев да се премахне или поне намали цената на квотите на въглеродните емисии, дадено на европейските лидери във връзка с омекотяване на удара от енергийните цени, е било отхвърлено, предаде от Брюксел кореспондентката на БНР Ангелина Пискова.

Още от категорията

ДДС да остане намален и през следващата година

Някои стоки да останат с намалено облагане и през следващата година – около тази антикризисна мярка се обединиха преговарящите представители на четирите политически сили, които обсъждат възможностите за съставяне на коалиционно правителство...

публикувано на 27.11.21 в 15:30

Финансите и международните отношения в новата коалиционна програма

Финансите и международните отношения са последните теми, които предстои днес да обсъдят експертите-преговарящи за програмата на евентуално коалиционно правителство с мандата на „Продължаваме промяната“. Преговорите се водят с БСП, „Има такъв народ“ и..

публикувано на 27.11.21 в 06:50

По съседски: Събития с балкански адрес

Широка коалиция ще спасява Румъния от кризата Двете най-големи партии в Румъния договориха сформирането на правителство. Така е преодоляна тримесечната политическа криза, която блокира усилията на страната да забави пандемията от Covid-19..

публикувано на 26.11.21 в 10:45