Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва осмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA FEST в София

На фокус - обществените процеси, които дават импулс на дигиталните изкуства днес

Снимка: Facebook /Da Fest

Какви са новите артистични практики и значими постижения в най-динамично развиващата се арт сфера - дигиталните изкуства? Това ще разберем в дните до 30 октомври чрез събитията от програмата на осмия Международния фестивал за дигитални изкуства DA FEST, организиран в София от Национална художествена академия (НХА) и Фондация DA Lab. Куратори са Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова.

Фестивалът стартира през 2009 г. като инициатива на Магистърската програма „Дигитални изкуства” на Националната художествена академия, припомня доц. д-р Венелин Шурелов.

Венелин Шурелов

„Ние счетохме, че това е едно логично продължение на процесите, които текат в ателието по дигитални изкуства на Академията. Защото за нас, творците, е необходим контекст, необходима е среда. За да създадем общност, тя трябва да бъде снабдена с живи примери, с циркулация на световни автори и на световно изкуство. И това всъщност правим от 2009 г. - опитваме се да синхронизираме едни глобални процеси, които тресат и витализират съвременното изкуство, снабдяват го с много съвременни теми, техники, практики. И ние, българите, имаме привилегията да стоим на тази световна карта”, казва Венелин Шурелов пред БНР-Радио София.

След първите три издания на ДА Фест, той се трансформира в биенале, като до момента в него са участвали над 400 автори от цял свят. „Много от международните творци, които минават през фестивала, казват, че като артистичен дух София подобна на Берлин преди 15-20 години. Забелязват възраждането на града, циркулацията на нови идеи, хора и практики“ обяснява Шурелов, който е преподавател в НХА и един от най-добрите български сценографи.

И тази година събитието ще събере над 30 изтъкнати творци от международната художествена сцена, млади автори и студенти от НХА. Предвидени са изложби, аудио-визуални, театрални и танцови пърформанси, видео арт прожекции, виртуална реалност, стрийминг, триизмерно картографиране, роботика и генеративни системи, лекции и презентации, творчески работилници и концерти. „Дигиталните изкуства са в този преход, в който естетиката се вижда не толкова като визуално събитие, а като социално такова и представя процесите, които ни правят по-достоверни. Защото в живота има и епидемия, локдауни, бъгове“ – обяснява Венелин Шурелов. И тъй като технологиите са твърде активна, витална част от всекидневието ни, може би затова артистите прибягват до тях, за да направят общуването с хората по-актуално и адекватно, добавя още той.

Подготовката на изложбите от DA Fest в Галерия „Академия “

От миналото издание събитията в програмата на ДА Фест са „разпръснати“ из различни локации в столицата. Тази година няма да прави изключение, като голямата изложба, с която ще бъде открито осмото издание е разположена в галерия „Академия“ на НХА, откъдето всичко започва.

Снимки: Facebook /Da Fest, БГНЕС

Още от категорията

Теодор Ушев

"Един уикенд на Изток" в Париж с над 30 български творци

Над 30 български творци участват в програмата на фестивала "Един уикенд на Изток", предаде бТВ.  За патрон на събитието е избран аниматорът Теодор Ушев, а писателят Георги Господинов е почетен гост . На въпрос как изглежда българската култура днес, Ушев..

публикувано на 28.11.21 в 14:49

За алпиниста Боян Петров и неговия път към върха разказва нова кинопродукция

На 29 ноември, в програмата на „Киномания 21“, предстои българската премиера на филма "Отново съм тук" (Here I am, Again). Лентата проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата на алпиниста...

публикувано на 28.11.21 в 07:15
„Тайната вечеря”, стенопис в църквата „Св. Неделя” в София, художник Иван Мърквичка

Платформа представя художниците, работили в църквите на София от 1878 до 1944 г.

Нова платформа представя художници, резбари и зографи, работили в църквите на София от 1878 до 1944 г. Тя е проект на Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките, който се осъществява с финансовата подкрепа на Столична..

публикувано на 26.11.21 в 19:26
Подкасти от БНР