Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва осмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA FEST в София

На фокус - обществените процеси, които дават импулс на дигиталните изкуства днес

Снимка: Facebook /Da Fest

Какви са новите артистични практики и значими постижения в най-динамично развиващата се арт сфера - дигиталните изкуства? Това ще разберем в дните до 30 октомври чрез събитията от програмата на осмия Международния фестивал за дигитални изкуства DA FEST, организиран в София от Национална художествена академия (НХА) и Фондация DA Lab. Куратори са Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова.

Фестивалът стартира през 2009 г. като инициатива на Магистърската програма „Дигитални изкуства” на Националната художествена академия, припомня доц. д-р Венелин Шурелов.

Венелин Шурелов

„Ние счетохме, че това е едно логично продължение на процесите, които текат в ателието по дигитални изкуства на Академията. Защото за нас, творците, е необходим контекст, необходима е среда. За да създадем общност, тя трябва да бъде снабдена с живи примери, с циркулация на световни автори и на световно изкуство. И това всъщност правим от 2009 г. - опитваме се да синхронизираме едни глобални процеси, които тресат и витализират съвременното изкуство, снабдяват го с много съвременни теми, техники, практики. И ние, българите, имаме привилегията да стоим на тази световна карта”, казва Венелин Шурелов пред БНР-Радио София.

След първите три издания на ДА Фест, той се трансформира в биенале, като до момента в него са участвали над 400 автори от цял свят. „Много от международните творци, които минават през фестивала, казват, че като артистичен дух София подобна на Берлин преди 15-20 години. Забелязват възраждането на града, циркулацията на нови идеи, хора и практики“ обяснява Шурелов, който е преподавател в НХА и един от най-добрите български сценографи.

И тази година събитието ще събере над 30 изтъкнати творци от международната художествена сцена, млади автори и студенти от НХА. Предвидени са изложби, аудио-визуални, театрални и танцови пърформанси, видео арт прожекции, виртуална реалност, стрийминг, триизмерно картографиране, роботика и генеративни системи, лекции и презентации, творчески работилници и концерти. „Дигиталните изкуства са в този преход, в който естетиката се вижда не толкова като визуално събитие, а като социално такова и представя процесите, които ни правят по-достоверни. Защото в живота има и епидемия, локдауни, бъгове“ – обяснява Венелин Шурелов. И тъй като технологиите са твърде активна, витална част от всекидневието ни, може би затова артистите прибягват до тях, за да направят общуването с хората по-актуално и адекватно, добавя още той.

Подготовката на изложбите от DA Fest в Галерия „Академия “

От миналото издание събитията в програмата на ДА Фест са „разпръснати“ из различни локации в столицата. Тази година няма да прави изключение, като голямата изложба, с която ще бъде открито осмото издание е разположена в галерия „Академия“ на НХА, откъдето всичко започва.

Снимки: Facebook /Da Fest, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37