Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети Димитър – закрилник и чудотворец

Икона на Свети Димитър от Несебър, XVI- XVII в.
Снимка: nessebarinfo.com

В българската традиция Димитровден е сред най-тачените и обичани празници. Източното православие чества паметта на Свети Димитър Мироточиви на 26 октомври. На същата дата е и народният Димитровден, свързван с поврата в годишното време. Вярва се, че от този ден започва зимата.

Във фолклорните представи свети Димитър е брат-близнак на свети Георги. И двамата са светци-конници, и двамата имат връзка със земеделските дейности – на Гергьовден ритуално започва работата на полето, тогава собствениците на земи и стада се договарят с ратаи, пастири и пр. На Димитровден се разплащат с тях и ги освобождават.

Както е известно от житието му, свети Димитър е роден през III век в град Солун, в семейство на християни, които криели вярата си, тъй като по онова време последователите на Христос били жестоко преследвани. Димитър бил надарен с изключителни качества и физическа красота. След смъртта на баща си станал градоначалник, приел Христовата вяра и проповядвал християнството сред жителите на Солун. Загинал мъченически за своята вяра. На гроба му в Солун издигнали малка църква, на чието място днес има базилика, в която се съхраняват мироточивите мощи на светеца. Много християни свидетелстват за чудесата, които са се случили с тях след посещение в храма или искрена молитва пред иконата на Св. Димитър.

В българските фолклорни представи той е закрилник на семейството, помага на хората от раждането до смъртта. В някои предания св. Димитър е брат на архангел Михаил, който взема душите на мъртвите. В други е племенник на света Петка и света Неделя.

У нас Димитровден винаги е голям празник. Някога се събирало цялото семейство и всички гурбетчии, наемни работници, слугини гледали да са у дома за празника. Често цели селища избирали свети Димитър за свой покровител. Затова на много места още от Петковден (14 октомври) започвали домашни служби и общоселски курбани.

Голямата почит към светеца е възпята и в редица народни песни. Сред тях избираме „Свети Димитър три църкви гради“ в изпълнение на Даниел Спасов и Милен Димитров, включена в техния албум „Тайнството на обреда“.

Песента разказва как Чудотворецът гради три църкви – в едната ще кръщава, във втората ще венчава, а в третата ще прощава.

Честит празник на всички, които празнуват имен ден днес – Димитър, Димитричка, Димо, Митра и пр.!







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30