Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българска образователна платформа отличена във Франкфурт

Франкфуртският панаир на книгата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С въвеждането на новите анти-ковид мерки в страната ни българската образователна система отново е изправена пред предизвикателствата на пандемията. И на фона на нестихващото родителско недоволство от дистанционното обучение на учениците в много населени места на страната и притеснения на учителите, една българска онлайн образователна платформа бе отличена със специалната награда на журито в конкурса „Най-добри учебни материали в Европа” (BELMA – Best European Learning Materials Awards) за 2021 г. на Международния панаир на книгата във Франкфурт.

Наградата е присъдена едновременно за разработената платформа Е-просвета (E-prosveta) и за инициативата „Учим онл@йн с учител”. И двете са дело на екип от Издателска група „Просвета“ и се появяват сякаш в крак с времето си в първите месеци от настъпването на пандемията в България преди близо две години.

„Самата платформа съдържа изключително много и различни по вид и качество ресурси, които подпомагат децата при усвояване на учебния материал. В платформата има много видео филми, 3D анимации, много кратки уроци, изработени от редактори, които представляват синтез на уроците от даден учебник. След тях има и тестове, с които детето може да провери доколко е усвоило учебния материал. Ако не се справя, то получава указания къде в учебника да се върне, да прочете отново, за да може да реши успешно теста“ – обяснява Кина Андреева, директор на ИГ „Просвета“.

Тя уточнява, че цялото съдържание в платформата е съобразено с изискванията и плана на Министерство на образованието и науката на България, но то спокойно може да се използва и от българчета зад граница, които искат да научат родния си език и история.

„Нашите учебници за българи в чужбина по български език и литература, по история и цивилизации, по география и икономика също са качени на платформата и към тях има изключително много интерактивни ресурси.“

И ако преди две години говорехме как преподаването в българските класни стаи трябва да бъде по-интерактивно, в крак с новите технологии и време, днес сякаш със страх и ужас споменаваме онлайн версията на ежедневните занимания на децата ни. Дали професионалистите в областта гледат по друг начин на ситуацията?

Не бих се опитала да посоча позитиви в ситуацията от последните две години. Очевидно дистанционното обучение е тежко както за учениците и за учителите, така и за родителите. На мен ми се иска колкото се може по-скоро да се върнем към нормалните присъствени занятия, където учител и ученици си взаимодействат и са един срещу друг, а ефектът от обучението е много по-добър. Но, въпреки трудностите, решение винаги има. Точно миналата година, когато се наложи първото затваряне в страната, ние започнахме инициативата „Учим онл@йн с учител” за видео уроци, за да подпомогнем децата, които не винаги могат да усвоят целия материал. Към момента имаме около 1600 видеоурока по различни дисциплини и от различни класове, които наистина могат да помогнат на учениците да не изостават в материала.“

Първите видеоуроци от инициативата бяха излъчени по БНТ и телевизия Bulgaria on air , а след това достигнаха и до Сърбия. Кабелна телевизия в Цариброд ги излъчи за децата, изучаващи български език като майчин. Сега те са част от електронната платформа е-просвета, където към новото съдържание са добавени аудиоуроци, уроци с жестомимичен превод и функция за водене на статистика за напредъка на ученика, благодарение на която родителите могат да проследяват прогреса на своите деца. Кина Андреева уточни пред Радио България, че до 20 ноември платформата предлага безплатен 30-дневен период на ползване, за да могат учениците да бъдат подпомогнати и да се готвят успешно.

*Конкурсът BELMA се организира от Европейската асоциация на издателите на учебници (EEPG) и Международната асоциация за изследване на учебници и образователни материали (IARTEM) и се провежда в рамките на Международния панаир на книгата във Франкфурт.


Снимки: БГНЕС, БНР, e-просвета

Още от категорията

Очакват се краткотрайни валежи и гръмотевици

През нощта в страната на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, по-значителни в Северозападна и Централна Северна България. След полунощ в повечето места явленията временно ще затихнат. Утре , 29 май, главно над Западна и Северна..

публикувано на 28.05.22 в 18:12

Недоволни граждани и активисти на ВМРО протестираха срещу високите цени на парното и електроенергията

Пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в столицата, граждани и активисти на ВМРО изразиха недоволството си от предлаганото увеличение на цената на топлинната и електрическата енергия , съобщи БТА. Протестиращите..

публикувано на 28.05.22 в 17:19

Илияна Йотова: България да бъде сигурното и стабилно място в този несигурен свят

На среща с българската общност в Дания, вицепрезидентът, посланикът на България в страната Светлан Стоев и наши сънародници обсъдиха въпроси, свързани с политическата и икономическата ситуация в България, както и необходимостта от структурирана..

публикувано на 28.05.22 в 14:58