Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скалният лабиринт край с. Краново достъпен за туристи чрез нова екопътека

Снимка: БНР

Лабиринтът в скалите се намира на 60 км. от град Добрич и представлява 3-километров маркиран маршрут на две нива с начална точка центъра на село Краново. Осигурени са карти и табели, които указват посоката и забележителностите в околностите.

Екопътеката е разположена на десния бряг на Суха река, близо до румънската граница и се очаква да стане модел за усвояване на природното наследство за нуждите на екологичния туризъм. Сухата река е имала постоянно течение допреди стотина години, но част от нея е пресъхнала заради изсичане на околните гори. В района има колония от скални монашески обители, датирани от късната античност. Учените ги определят като най-старите в Европа.

Новата екопътека е първа стъпка към изграждане на бъдещ ландшафтен парк, включващ и други туристически маршрути по поречието на Суха река, каза пред програма „Хоризонт“ на БНР - Николай Панайотов, изпълнителен директор на Българска асоциация за селски и екологичен туризъм. Според него потенциалът на целия район е неизчерпаем и открива възможност за съживяване на бизнеса. Един от начините е  отваряне на къщи за гости и ресторанти, както и използването на летище Кайнарджа, на двайсетина километра от град Силистра, за туристически обиколки по въздух.

Съставил : Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38