Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скалният лабиринт край с. Краново достъпен за туристи чрез нова екопътека

Снимка: БНР

Лабиринтът в скалите се намира на 60 км. от град Добрич и представлява 3-километров маркиран маршрут на две нива с начална точка центъра на село Краново. Осигурени са карти и табели, които указват посоката и забележителностите в околностите.

Екопътеката е разположена на десния бряг на Суха река, близо до румънската граница и се очаква да стане модел за усвояване на природното наследство за нуждите на екологичния туризъм. Сухата река е имала постоянно течение допреди стотина години, но част от нея е пресъхнала заради изсичане на околните гори. В района има колония от скални монашески обители, датирани от късната античност. Учените ги определят като най-старите в Европа.

Новата екопътека е първа стъпка към изграждане на бъдещ ландшафтен парк, включващ и други туристически маршрути по поречието на Суха река, каза пред програма „Хоризонт“ на БНР - Николай Панайотов, изпълнителен директор на Българска асоциация за селски и екологичен туризъм. Според него потенциалът на целия район е неизчерпаем и открива възможност за съживяване на бизнеса. Един от начините е  отваряне на къщи за гости и ресторанти, както и използването на летище Кайнарджа, на двайсетина километра от град Силистра, за туристически обиколки по въздух.

Съставил : Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15