Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Травъл блогъри с фотоизложба от най-красивите места в България

4
Водопад Полска скакавица
Снимка: Панайот Толев

Фотоизложба с уникални кадри, заснети от българските травъл блогъри ще популяризира родния туризъм в условия на пандемия. Авторите на 25-те фотоса са членове на  неправителствената организация ASTOM, обединяваща най-посещаваните български травъл блогове. От 7 до 20 ноември притежаващите зелен сертификат посетители на голям търговски обект на столичния бул. България ще видят някои от най-красивите кътчета на страната ни, пречупени през обектива на пътешествениците-фотографи. Изложбата е замислена като пътуваща и ще гостува и на други български градове.

Соколски манастир Успение Богородично. Снимка: Надежда Серафимова

Повечето снимки са направени през последната година на здравни рестрикции покрай разпространението на Covid-19. Наред с кадри от известни места като Велико Търново, Соколския манастир и етнографския комплекс „Етър“, експозицията ще представи почти непознати, често недокоснати от цивилизацията кътчета на България. Сред тях са обвеяният с мистика долмен „Плочата“ в Средна гора, самотният параклис „Света Петка“ на язовир Смолско, джамията с двете минарета в родопското селце Чепинци, спиращата дъха гледка към звездното небе над черноморското село Тюленово и още, и още фантастични кадри от истинската България, разминаващи се с клишетата на масовия туризъм.

Джамията с двете минарета в родопското село Чепинци. Снимка: Любомира Данова

През пролетта на 2020, непосредствено след края на първия локдаун, травъл блогърите излязоха с призив в социалните мрежи да подкрепим родния туризъм, като изберем България за своята ваканция.

Травъл блогърите в подкрепа на българския туризъм

По данни на  Националния статистически институт, усложнената ситуация с пандемията не е отказала сънародниците ни да пътуват. Нещо повече – през последната година българските туристи избират родината, като предпочитат сами да организират обиколките си до малко известни места в страната, а селският и приключенски туризъм са във възход! Най-често пътуващите черпят вдъхновение именно от травъл блоговете, които изобилстват с полезна информация и красиви снимки. А техните автори не спират да пътешестват, да снимат, да мечтаят и да споделят видяното и преживяното, въпреки коронакризата!

В дните на пътешественическата експозиция, ще се разиграе игра с награда. Победителят ще бъде изтеглен на случаен принцип и ще спечели платно със снимка по избор от изложбата. 

Снимки: Панайот Толев, Надежда Серафимова, Любомира Данова, АСТОМ,  Росица Димитрова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50