Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кокалянският манастир е свято място, пропито с история и легенди

Снимка: архив

Кокалянският манастир „Архангел Михаил“ е райско кътче в близката до столицата Плана планина. Предполага се, че светата обител е била основана по време на управлението на цар Самуил в края на Х век. Според една легенда докато ловувал в околностите, Самуил убил сърна, която проронила едри сълзи преди да издъхне. Царят бил толкова трогнат, че заповядал на това място да се издигне манастир в чест на Св. Архангел Михаил, известен като пазител на душите и борец против злото.

По време на Османското нашествие, обаче Кокалянският манастир е разрушен. През XIVв.обителта е възстановена, макар че в продължение на близо 500 години тя е била многократно нападана и ограбвана от османския нашественик. През 1898г.на мястото на старата църква е издигнат нов храм.

В наши дни комплексът включва църква, параклисите "Успение Богородично" и "Св. Иван Рилски", както и жилищни и стопански сгради. През 2000 г. в двора му бе построена и камбанария.„Свети Архангел Михаил“ съхранява уникални реликви, свързани с епохата на Второто Българско царство (1185г.–1393г.) и на цар Иван Шишман - последниятбългарски владетел преди падането на България под османско владичество.

Кокалянският манастир има два храмови празника – на 8 ноември се чества Денят на свети Архангел Михаил, а на 15 август – Денят на Света Богородица. Манастирът е обявен за паметник на културата.

Още за това свято място, пропито с история и легенди, вижте в материала „Кокалянският манастир „Свети Архангел Михаил“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10