Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови промени в издаването на зелени сертификати

Спира плановият прием в болниците

| обновено на 04.11.21 в 10:03
Снимка: БГНЕС

От днес, 4 ноември, в България временно се преустановяват плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения. Това разпореди министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в заповед, издадена на 3.11.2021 г.

Изключение се допуска за трансплантациите, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, инвитро процедурите и ражданията, както и дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Целта е да бъде облекчен натискът върху болниците, от друга страна – да се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в Covid-звена, а медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с Covid-19.

Сертификатите за ваксинация вече ще са в сила 15 дни след поставянето на първа доза от двудозовите ваксини, както и от еднодозовата. Затварят се детските центрове и клубове и организирани групи за деца, тиймбилдингите и други. 

Забраняват се посещенията в болници, с изключение на пациентите в последен стадий, и домовете за деца и възрастни. Зелен сертификат няма да се изисква за лицата под 18 г. Тестовете, доказващи антитела за преболедуване, не са включени в издаването на сертификат, но мярката се обсъжда. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37