Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови промени в издаването на зелени сертификати

Спира плановият прием в болниците

| обновено на 04.11.21 в 10:03
Снимка: БГНЕС

От днес, 4 ноември, в България временно се преустановяват плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения. Това разпореди министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в заповед, издадена на 3.11.2021 г.

Изключение се допуска за трансплантациите, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, инвитро процедурите и ражданията, както и дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Целта е да бъде облекчен натискът върху болниците, от друга страна – да се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в Covid-звена, а медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с Covid-19.

Сертификатите за ваксинация вече ще са в сила 15 дни след поставянето на първа доза от двудозовите ваксини, както и от еднодозовата. Затварят се детските центрове и клубове и организирани групи за деца, тиймбилдингите и други. 

Забраняват се посещенията в болници, с изключение на пациентите в последен стадий, и домовете за деца и възрастни. Зелен сертификат няма да се изисква за лицата под 18 г. Тестовете, доказващи антитела за преболедуване, не са включени в издаването на сертификат, но мярката се обсъжда. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00
Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43