Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

¼ от жените с онкозаболяване в България страдат от рак на гърдата

Д-р Антоанета Томова: В резултат на пандемията от Covid-19 отново е факт късното диагностициране на заболяването у нас

Снимка: Pixabay

В началото на 2021 г. Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. Организации по целия свят се включиха с разяснителни кампании за насърчаване на ранното диагностициране в Световния месец на заболяването – октомври. България не направи изключение. Една от инициативите, която няма да приключи с промяната в календара ни, е „Продължавам напред“ на сдружение „Избери България“.

Нейна дългосрочна цел е да информира хората за необходимостта от навременно консултиране със специалист, защото най-доброто лечение на една болест е превенцията.

„Тази кампания беше продиктувана от необходимостта да информираме жените в България за възможностите за лечение на тази болест – каза пред БНР Екатерина Генова, изпълнителен директор на Сдружение „Избери България“. – Нещото, което аз разбрах през изминалите седмици и искам да споделя е, че в България днес се прави това, което се прави навсякъде в Европа при лечението на рака на гърдата. Въпросът е да се стигне навреме до точното място и точните специалисти.Намирането на навременната информация за това как да преминеш, кого да потърсиш и какви стъпки да предприемеш, се оказва решаващо.“

На всеки 20 секунди в света се диагностицира жена с рак на гърдата – сочи статистиката за 2020 година. В Европа това са над 355 хиляди болни за миналата година. „Това е една много социално значима диагноза. Заболяване, което при ранно диагностициране от правилните специалисти може да бъде радикално изкоренено и засегнатите от него жени да останат трайно излекувани за десетилетия напред“, категорична е д-р Антоанета Томова, водещ онколог и участник в кампанията „Продължавам напред". 

„Вече говорим не за една от 8, а за една от 7 жени на възраст до 74 години, която се сблъсква с такава диагноза. В България през 2020-а над 4060 жени са се разболели, което означава, че 25,5 % от всички жени с рак страдат от това заболяване. За последните 30 години се отбеляза колосален напредък в лечението на много от раковите диагнози и най-вече при рака на гърдата. За съжаление от март 2020, с тези пикове на Covid-19 и различни рестриктивни мерки, се измести фокусът на внимание на обществото. И ако дотогава с колегите ми виждахме малки тумори около и под 1 сантиметър и можехме много надеждно да ги излекуваме, изведнъж отново се върна този кошмар от преди над 30 години, в който да виждаме големи прогресирали, метастазирали тумори, дори при млади жени в началото на 30-те си години, които идват при нас в четвърти стадий на заболяването. Това е най-лошата последица от тази пандемия с Covid-19“, признава д-р Антоанета Томова.

Ракът е като една бомба с часовников механизъм – веднъж щом се е появила, тя има за цел да унищожи човешкото тяло. И д-р Томова е категорична, че самите пациенти трябва да са проактивните – да търсят адекватно, комплексно, съвременно и модерно лечение, за да може навременно да се реши проблемът. Защото закъснялото решение е много скъпо, в много от случаите трудно поносимо и същевременно е в пъти по-неефективно.

Пандемичната ситуация в момента и страхът от Covid-19 не е достатъчно основание да не се потърси лекарска помощ навреме. Такова е и мнението на Цонка Тодорова, председател на сдружение „Онкоболни и приятели“ в Бургас, партньор на кампанията „Продължавам напред“. По думите й, в момента заболеваемостта расте и все по-млади хора са диагностицирани с рак на гърдата. Но добрата новина е, че и излекуваните, и тези в трайна ремисия са все повече. Самата тя минава през изпитанието „рак на гърдата“ през 1987 година, когато е само 30-годишна, и от личен опит казва, че при адекватно и бързо лечение ракът не е смъртна присъда. Затова е изключително важно за проблема да се говори целогодишно, а не кампанийно. И макар да избягваме посещения при лекари в ситуацията на Covid-пандемия, при най-малко съмнение трябва да се обърнем към специалист.

Ваксината срещу Covid-19 се понасят добре от онкоболните, уточнява от своя страна д-р Антоанета Томова.

„Те могат да я направят по всяко време, ако са в ремисия или са на хормонално или лъчево лечение. Ако са на по-агресивни методи – оперативни или химиолечение – са им необходими две или три седмици да се възстановят след операцията или курса, за да приложат ваксините. И американското, и европейското общество по медицинска онкология препоръчват на пациентите ваксинация“ – допълва д-р Томова.


Съставил: Весела Кръстева /по интервюта на БНР-„Хоризонт“ и БНР-Бургас/

Снимки: архив, pixabay, Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ПП внася проектозакон за отмяна на определението за нетрадиционна сексуална ориентация

“Продължаваме промяната” ще внесе през следващата седмица проект за промяна на Закона за предучилищното и училищното образование, с който да бъде отменено наскоро приетото определение за нетрадиционна сексуална ориентация. Гласуваните текстове забраняват..

публикувано на 23.08.24 в 08:53
An image from the exhibition

Визуалната история на Миколаев: Татуировки на войната - фотосвидетелства от Украйна

Пет серии фотографии показват ужасите на войната в украинския град Миколаев. Експозицията "Визуалната история на Миколаев: Татуировки на войната" ще бъде представена в рамките на 11-ия фестивал "ФотоФабрика" днес от 19.00 ч. и ще може да бъде разгледана до..

публикувано на 23.08.24 в 06:30

Фестивалът на носията в Жеравна съживява българския дух от старо време

Народни песни и танци събират любителите на българския фолклор на поредното издание на Фестивала на носията в Жеравна. Тази година събитието ще се проведе в дните от 23 до 25 август. "Облекли народни носии и прекрачили век и половина назад, в..

публикувано на 23.08.24 в 06:15