Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Викторината на Радио България показа ...

Познаваме ли историята на „Излел е Делю хайдутин"

Попитахме аудиторията на Радио България на десет езика, коя е годината, когато Валя Балканска записва „космическата“ песен „Излел е Делю хайдутин“?

Масовото мнение, изразено в отговорите на допитването е, че песента, полетяла на космическата совалка „Вояджър 1“ е записана през 1977 година. Това обаче е грешен отговор.

Песента е записана  9 години по-рано, през 1968 година, а ето и историята ѝ:

Американският етнолог Мартин Кейниг идва за първи път в България през 1966 година. Казва, че е бил напълно завладян от това, което е видял – магията на българската музика, танците ни и „този живец в очите на хората“. Връща се няколко пъти в България. По време на тези си посещения прави уникални снимки, записва стари български песни и автентични обичаи.

През 1968-а се запознава с 26-годишната тогава Валя Балканска. Пленен от звънкия ѝ глас, решава да запише нейни изпълнения в една класна стая в родното ѝ село. По-късно, този запис е избран сред хиляди други звукови образци от планетата, за да полети в космоса на американската совалка „Вояджър 1“, описана в селекцията като „Дельо хайдутин“ – песента на една овчарка“. 

„Тя просто изпя песента по магичен начин. И мисля, че тогава българите имаха нужда от Валя, от славата ѝ, защото това ги накара да се почувстват по-значими“, споделя Мартин Кейниг половин век по-късно, завръщайки се в България, за да ни пренесе назад във времето чрез своите фотоси от една изчезнала България.

„Тази песен си намери мястото, намери си мястото и България“, категорична е и изключителната Валя Балканска.

Благодарим на всички, които се включиха с предположенията си в нашата анкета! Имаме отговори от далечна Америка и Виетнам, от европейските държави – Германия, Франция, България, а също от Украйна, Русия, Турция и Гърция. Именно от аудиторията на Радио България, която чете страниците ни на гръцки и турски език, са дошли и най-много верни отговори на въпроса за „космическата“ песен на България.

Не спирайте да бъдете любопитни към българската култура, история и традиции и продължавайте да участвате в анкетите ни. Новият въпрос ще бъде наличен на страниците ни съвсем скоро.

Съставил: Елена Каркаланова


Още от категорията

Песните на Кичка Савова "оживяват" във виртуално национално турне

На 22 февруари се навършват 90 години от рождението на Кичка Савова – една от най-значимите тракийски певици. Всички, които приживе са я познавали, пазят в сърцата си спомен за един талантлив, истински добър, светъл и благ човек. Кичка Савова остави..

публикувано на 22.02.24 в 06:30

"Моя трудна любов" – самостоятелен дебют на Яница Кънева

Познаваме Яница Кънева от успешното ѝ участие в предаването "Гласът на България" през 2023 г., където достигна полуфинал. Тя е родена през 1990 г. в семейство на музиканти, което от малка я приобщава към света на музиката. Завършва Национално училище..

публикувано на 21.02.24 в 10:15

"Мост между поколенията" с любими бг-хитове в Първо студио на БНР

"Мост между поколенията" ще ни предложи Биг бендът на БНР в едноименния концерт на 22 февруари. Тогава, в Първо студио на Радиото, ще прозвучат родни поп хитове в изпълнение на млади певци. Над 20 любими заглавия като "Бяла тишина", "Хора и..

публикувано на 20.02.24 в 10:15