Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Из Новия свят“ – концерт на Радиосимфониците, гостува тромпетистът Мирослав Петков

Снимка: concertgebouworkest.nl

Симфоничният оркестър на БНР кани своята публика на 5 ноември в зала „България“, а концертът е под мотото „Из Новия свят“. Главният диригент Марк Кадин е подбрал произведения, свързани с „двете Америки“  – „Легенда за Милиано“ (Leyenda de Miliano) от съвременния мексикански композитор Артуро Маркес , „Бикът на покрива“ (Le Bœuf sur le toit) от Дариус Мийо, както и две произведения от Джордж Гершуин – Кубинска увертюра и „Рапсодия в синьо“. Солист в „Рапсодията…“ е Мирослав Петков. Произведението ще прозвучи във версията за тромпет и симфоничен оркестър, направена от Тимофей Докшицер.

Мирослав е преподавател по тромпет в Амстердамската консерватория
 (Conservatorium van Amsterdam) и първи тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър (Concertgebouworkest). Той е вторият българин в състава на престижния оркестър след Веско Ешкенази – концертмайстор от десетилетия.

Концертът на 5 ноември бележи първата изява на младия тромпетист като солист на СО на БНР, което е много специално и важно преживяване, споделя той в интервю за БНР.

Съставил: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК. Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 10.05.24 в 10:15

"Светоглас" представят България на вокалния фестивал "Акапела-Лайпциг"

Мъжката формация "Светоглас" е тазгодишният представител на страната ни в един от най-големите и престижни вокални фестивали в света – Acappella-Leipzig . Те ще изпълнят програма от български фолклор и църковни песнопения, които са неизменна част..

публикувано на 09.05.24 в 10:26

ОСТАВА с "Тест" за света ни днес и любовта

"Светът е тест за нас. Светът е стес и грях…" – пее фронтменът на група ОСТАВА Свилен Ноев в песента "Тест", с която изследват променения ни до неузнаваемост свят и подвластната му любов . Наскоро музикантите представиха и видеото към последния..

публикувано на 08.05.24 в 10:15