Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Небесни пратеници ли са птиците?

Снимка: pomorie.bg

"Пти­ци­те - не­бес­ни пра­те­ни­ци или как­во?" - така се казва пътуващата изложба на Историческия музей на Поморие, която представя мистичното и традициите, свързани с представите за птиците от древността до наши дни.

От началото на ноември до месец март 2022 г., изложбата гостува на Ка­мен­ната за­ла на Ка­мен­ната за­ла на Архитектурно-парковия комплекс “Дворецът” в Балчик, като вече предизвиква небивал интерес сред многобройната публика. В центъра на изложбената зала е разположена шатра, включен е и шамански костюм с корона от паунови пера, който всеки желаещ може да облече.

В древността птиците били възприемани като водачи на човешките души в отвъдното. Посетителите могат да видят естествено мумифицирана т.нар. Малка птичка с масивна човка,открита в Козарева могила от V хилядолетие пр. Хр. в община Поморие, или пък реплики на керамични петлета, намерени при разкопки на некропол от V-IV век пр. Хр. в Аполония /днешен Созопол/, както и други мистични находки, свързани с възприятието на птиците по нашите земи.

В изложбата участва и Природонаучният музей в град Бургас, който се включва с препарирани птици.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Илияна Йотова ще открие българския павилион на Венецианското биенале

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети Болонския университет, където ще разговаря с ръководството му. Тя ще се срещне също със студенти от лектората по български език и култура, както и с представители на българската общност. Предвидена е среща и с..

публикувано на 21.04.22 в 07:05

Графити фестивал преобразява подлеза на Централна автогара в София

Между 15 и 17 април едни най-добрите графити артисти в България ще обединят усилия и талант, за да превърнат пешеходния подлез на Централна автогара-София в произведение на изкуството. Това ще се случи в рамките на второто издание на фестивала..

публикувано на 16.04.22 в 08:15

Постоянната експозиция на Градската галерия в Пловдив отново отваря врати

Градска художествена галерия на Пловдив включва пет експозиционни къщи, разположени на различни места в Стария град. Най-старата и голяма сред тях е сградата на някогашната Областна девическа гимназия на ул. Съборна, която съхранява т.нар. Постоянна..

публикувано на 15.04.22 в 12:20