Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в Словакия: Промяната идва с цената на по-чести избори

Братислава
Снимка: архив

Българите в Словакия имат възможност да упражнят правото си на глас в една изборна секция - в столицата Братислава. Сънародниците ни там приемат съвсем спокойно факта, че трябва да излязат и да гласуват за трети път в рамките на една година. И даже са убедени, че това е цената, която сега трябва да платим, за да дойде промяна към по добро в България.

Иво Раданов отдавна живее в чужбина, а от известно време се е установил в Братислава. За себе си казва, че дори се е зарадвал, като е разбрал че през ноември пак ще има избори. Не гледа на тях като на разхищение на лично време и средства, а напротив - у него този факт засилва надеждата, че по-скоро в България ще настъпи някаква промяна. Видял е как подобни политически събития са довели съвсем нова политическа ситуация в Словакия, а след това страната поела по нов, по думите му, по-добър и справедлив път за обществото там.

Словакия е точният пример за това как тук в последните 2 години има ново правителство, но преди това също имаше политическа криза, тъй като смениха един модел на управление, който беше доста подобен та този в България през последното десетилетие. Нещата, които се случваха бяха много сходни със случващото се в България и съответно в Словакия дойде промяна. Очаквам, че същото ще е и в България. – казва Иво Раданов. –Естествено, в момента в Словакия има много голяма съпротива от онези кръгове, които бяха завладели държавата преди това, но същото наблюдавам и в България. Време беше в страната ни да се случи някакъв тип промяна, а това няма как да стане лесно и бързо и сега изборите са цената, която плащаме. Това, че сме отишли два –три пъти да гласуваме на избори в последната една година за мен не е никакъв проблем, по-важното е, че вървим в правилната посока.“

За Иво по-непонятно е защо голяма част от българите в страната продължават да са пасивни и да не излизат да гласуват в деня на вота.  Според него има добра разгласа на предизборните послания, но те се чуват от хората, които се вълнуват от бъдещето на България и искат да има промяна:

„Аз дори се ядосвам, че не я виждам тази критична маса от хора в България, която да прозре какво трябва да се случи. А то е елементарно, просто трябва да гласуваме за сравнително по-честните сред кандидати в тази кампания. Аз гледам по-глобално на въпроса за хората, които избираме. България е малка държава, но ние сме част от нещо по-голямо и трябва да имаме по-адекватна позиция на фона на това, което се случва в Европа. Трябва да спрем да се държим като някакви двойкаджии, седнали на последния ред, които, като им помахат с пръст, козируват и се страхуват да си кажат мнението“, категоричен е сънародникът ни Иво Раданов от Словакия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10