Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българи по света: Реформите в родината ни са неотложни

Снимка: предоставена от Габриела Бенчева

Партията, която се появи едва два месеца преди вота на 14 ноември, финишира като първа политическа сила и доведе до сериозни размествания в политическото пространство, „изземайки“ от подкрепата на досегашните „партии на протеста“. „Побеждава промяната“ – така политологът Първан Симеонов коментира лидерската позиция на обявилата се за антикорупционна партия „Продължаваме промяната“, но с уговорката, че гласовете в чужбина ще оформят финалния резултат. Фактът обаче, че лидерите на тази формация произхождат от средите на българите зад граница засилва предположенията, че подкрепата им от чужбина ще бъде категорична. Какво мобилизира сънародниците ни зад граница и дали промяната преминава през задължително съставяне на правителство от партиите в 47-я парламент?

„Гласувам, защото ми е мъчно за България и искам да я видя да просперира“, каза Венета Андреев от Бостън, Масачузетс.

„Трябва да се формира коалиция“, убедена е Мария Цветкова, която от години живее и работи в швейцарския град Базел, но това не й пречи редовно да гласува и отблизо да следи събитията в родината. Мария очаква партиите най-сетне да сформират правителство, защото „вече ставаме за смях“:

Но за целта се изисква дипломация, ще трябва да се правят компромиси, да отстъпят от някои от позициите си. Според мен трябва да успеем, защото вече ставаме за смях, ако трети път не успеем да сформираме правителство. От друга страна видяхме, че 12 години управляващите не можаха да направят нищо за страната, положението й сериозно се влоши. И не бих искала виновните за ситуацията партии да влязат в новото правителство. Не мога да си представя същите тези хора да имат конкретна власт.

Мария Цветкова гласува за промяна

А какви трябва да са първите стъпки на новото управление ли? За мен винаги отговорът е един: прекалено много години минаха и България страда все от една болест – корупцията. Факт е, че изтичат пари в грешни посоки, че грешно се усвояват средства от еврофондовете, а прокуратурата и съдебната власт прикриват вместо да осъждат. Това е голям проблем, в основата на всички останали наши проблеми. За мен е най-важно да се започне веднага предприемането на мерки срещу ширещата се корупция. На втори план е икономическото развитие – да се стимулира малкият и средният бизнес, така ще се преодолеят безработицата, ниските доходи и пр. И разбира се, новата власт трябва да предприеме спешни мерки във връзка със здравеопазването – в момента то е в критично състояние. Така че борба с корупцията, икономическо развитие и здравеопазване са основополагащи за подобряване на ситуацията в момента“ – каза в заключение Мария Цветкова.

„Крайно време е да бъде съставено правителство, което да работи така, че да започне връщането на нормалността в държавата“ – категорична е Жана Сталева от Уимбълдън, Великобритания.

Надежди за стабилен кабинет изрази и Мариана де Мео от Виена. Опасенията ѝ са, че още едни избори биха били непосилни за хората. Но сега са нужни действия, за да се реализират промените, заради които българите от България и по света излязоха на площадите преди година и половина. А следващият президент има роля в това отношение:

„Очаквам да си изпълни обещанията – защото ясно е кой ще стане президент. Да застане 100 % зад новото правителство и да се направи промяна в съдебната система.“

Президентът трябва да подкрепи промяната в България, посочва и Явор Константинов от Мелбърн, Австралия. „Голяма е надеждата, че България ще има правителство и реформи”, каза той, но пък правителството не трябва да бъде съставено на всяка цена.

Искаме истински реформи, а не симулация на промяна. Искаме да видим тези реформи, които след 32 години преход не се случват или се опорочават. Искаме да видим реални промени във всякакви области – от недомислиците в Изборния закон, до образование и здравеопазване. Без да сме специалисти, ние виждаме тези проблеми ежедневно. Всеки знае какво е състоянието на болниците в България, как родителите ни трябва да си доплащат спринцовките дори – абсурдни неща.

Ние не сме изолирани от случващото се в страната – много здраво сме свързани с България, най-малкото защото нашите братя, сестри, родители и роднини живеят там. Всичко, което свързано с живота на нашите родители пряко ни засяга. Пенсиите на нашите майки и бащи имат директен ефект върху това как ние ги подпомагаме, как плащаме техните медицински разходи, операции, сметки за парно, ток, вода, данъци и т.н.. Всичко това показва как пряко или косвено ни засяга това, което се случва в родината ни.“

Интервюта на Венета Николова, Миглена Иванова, Диана Цанкова, Весела Кръстева.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: личен архив, БНР


Още от категорията

E-fest свързва талантливи българи от цял свят

България е страна на уникални традиции, неповторима природа и даровити творци и изпълнители. С всичко това запознава зрителите започващият на 1 февруари зрелищен E-fest, който тази година ще се проведе за трети път. Снимките са предоставени от..

публикувано на 28.01.22 в 10:22

Българите в чужбина не искат да се завърнат в родината

Сънародниците ни зад граница не смятат да се завърнат трайно у нас, показват резултатите от проучване на популярната глобална общност на българите по света "Тук-Там". А тези от тях, които все пак допускат подобна възможност, я определят като евентуално..

публикувано на 25.01.22 в 18:55

Българска етнографска зона ще има в Болград

Изграждането на българска етнографска зона е започнало в началото на годината при Центъра за култура и отдих на Болградската община /Болград в Украйна е приеман като неофициална столица на бесарабските българи/. Жителите и гостите на града ще..

публикувано на 23.01.22 в 14:00
Подкасти от БНР