Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българската икономика на фона на инфлация, коронавирус, избори и очаквания за растеж

Тези дни бяха публикувани есенната икономическа прогноза на Европейската комисия и средносрочната макроикономическа тригодишна рамка на българското финансово министерство. В Брюксел очакват страната ни да отбележи ръст на БВП от 3.8% за тази година и ускоряване до 4.1% догодина. Българските финансисти са малко по-големи оптимисти и прогнозират през 2021 г. реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) да достигне 4%, а през 2022 г. – 4,9%.

И в двата документа се очаква ръстът да бъде генериран от инвестициите – публични и частни, като най-вече се залага на фондовете на ЕС по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Прогнозата е добра, на фона на икономическия спад, регистриран през миналата година, но би било относително скромно постижение в сравнение с доста по-бързите темпове на икономически растеж, които отбелязват редица страни от ЕС, достигайки 6-8% растеж на БВП годишно.

През настоящата година, след няколко годишен застой на цените, инфлацията ще достигне 3.8%, прогнозира Министерството на финансите. Европейските анализатори предвиждат по-скромни равнища на поскъпването в България, като очакването е годината да завърши на ниво 2.4%, с прогноза за следващата година от 2.9% - отново заради скъпата енергия и вторичните ефекти от това. Тези прогонизи изглеждат малко странно на фона на факта, че годишната инфлация за м. октомври е цели 6%, а тревожност за цените на енергията и суровините през следващата година  изразяват  80% от българските компании, според Европейско проучване.

Поскъпването на цените на потребителските стоки има два аспекта – положителен и негативен. Първо, от гледна точка на потребителите това означава спад на тяхната покупателна способност, която и без това е една от най-ниските в Европа при средна брутна месечна заплата от 1 543 лв. Засега обаче според експертите от Института за пазарна икономика, повишението на цените изостава от ръста на трудовите възнаграждения и в крайна сметка покупателната способлност на българските потребители продължава леко да нараства.

Вторият аспект на инфлацията е, че повишението на потребителските цени води до покачване на приходите от ДДС за държавната хазна. Това е добре за публичните финанси, които в условията на ковид криза са принудени да влагат все повече и повече пари в противоепидемичните мерки, в здравната система и в подкрепа на най-силно засегнатите сектори на икономиката. Въпреки, че България е на едно от последните места в Европа по дял на ваксинираните и на едно от първите по брой на починалите вследствие пандемията, а разходите за борбата с коронавируса тежат на държавните финанси. Неслучайно държавата все по-често прибягва до вътрешни заеми, за да компенсира дефицита на средства. Само в понеделник бяха пласирани нови държавни облигации за 500 млн. лв. и така новият дълг, натрупан през годината е в размер на 3,3 млрд. лв.

Българската икономика е изправена пред редица предизвикателства, включително и политическата нестабилност през последните шест месеца. Всичко това няма как да не се отрази на бизнес климата в страната. Засега тя се справя в очакване на по-голяма сигурност и предвидимост.

Още от категорията

Иван Иванов и Януш Войчеховски

Министърът на земеделието се срещна с еврокомисар Войчеховски

В рамките на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство, което се проведе в Брюксел, министърът на земеделието Иван Иванов се срещна с комисаря по земеделие и развитие на селските региони Януш Войчеховски. Двамата са обсъдили напредъка по изготвянето..

публикувано на 17.01.22 в 18:25
министър Даниел Лорер

Ваксинацията е условие за привличане на инвеститори

Инвеститорите са заобикаляли България, защото им е пречело голямото ниво на корупция и липсата на специалисти. „Сега имаме поток от инвеститори и такива, които се връщат”, заяви пред bTV министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Първите пари..

публикувано на 15.01.22 в 13:04
Николай Павлов

„Булгаргаз” обещава по-ниска цена на газа за март

Днес „Булгаргаз” ще внесе предложение до Комисията за енергийно и водно регулиране за поевтиняване на газа за март с поне 12-13%. Това обяви пред „Нова телевизия” изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов и заяви, че „Булгаргаз” прави..

публикувано на 11.01.22 в 07:05
Подкасти от БНР