Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сладолед, произведен в село Розино, влезе в ТОП 10 на най-добрите джелати в света

4
Снимка: личен архив

България е единствената държава от ЕС, която попадна в класацията на международния форум „Gelato World Heritage” в Рим, организиран за трети път от Италианската асоциация на майсторите джелатиери (Associazione Italiana Gelatieri). В престижната селекция от нови вкусове се открои сладолед с българско кисело мляко, произведен в биоферма край китното подбалканско село Розино. Нашенският продукт отнесе специалната награда от Академията за занаятчийско джелато „Алберто Пика“ (L’Accademia del Gelato Artigianale Alberto Pica), кръстена на „краля на джелатото“.

Връчването на наградата в Рим

Участниците в надпреварата били поканени да представят сладолед, съдържащ традиционни местни съставки и да презентират своята държава.  “Наградата ни бе дадена след няколкомесечен мониторинг на дейността ни. Тя се присъжда за цялостното ни представяне, както и за прозрачност на работата, свързана с технологията и използваните в сладоледа съставки“- каза Мирела Янакиева - мениджър „Бизнес развитие“ на биофермата и добави:

„Най-голямото ни предимство е, че сами произвеждаме млечните суровини за сладоледа. Ние имаме биоферма, от която използваме освен продуктите, и самата суровина. Тъй като няма как да не представим България с традиционното кисело мляко, заложихме на биволско кисело мляко, произведено от нас, както и на дивата горска боровинка.“

Край село Розино пасат 70 щастливи бивола от порода българска Мурра

За изготвянето на въпросния биволски йогурт е използвана традиционната нашенска технология на базата на ферментация с уникаления  Lactobacillus Bulgaricus, съдържащ безспорни здравословни и лечебни свойства. Сладоледът от село Розино предизвикал истински фурор не само заради вкусовите си особености, но също с визията и … посланието си. „Не случайно добавихме дива горска боровинка в сладоледа“- обяснява Мирела Янакиева:

„Тя е събрана до стар римски път край фермата. По него е минавал владетелят на хуните Атила на път за Рим, за да го покори. Така че ние вметнахме символика в нашия продукт, като представихме древната историческа връзка, свързваща Италия с България. Затова кръстихме вкуса на джелатото „Атила“.  За разкош, отгоре го поляхме с бял шоколад, който оцветихме в зелено с естествени продукти и по този начин представихме биоразнообразието, характерно за нашата ферма и за целия регион.“

Освен че са се опитали да възпроизведат цветовете на родния трибагреник, авторите на сладолед с вкус „Атила“ отправят сериозно послание: „Искаме хората да се замислят какви съкровища оставят за новите поколения. Дали и те ще могат да се насладят на биволско мляко от щастливи биволици и да опитат истинска дива горска боровинка?“, казва Мирела Янакиева.

През последните години значително се повиши търсенето на български млечни биопродукти

В биофермата край село Розино свободно пасат 70 щастливи бивола, достойни представители на порода българска Мурра (Bulgarian Murrah Buffalo). Компания им правят 70 крави от порода Джерсей (Jersey), която е с нисък млекодобив, но пък млякото й е с много висока масленост. И понеже фермата се намира в сърцето на Розовата долина, там се отглежда и известната българска маслодайна роза Дамасцена. Преди две години технолозите й събрали овациите на чужденците със своя разработка на джелато въз основа на българска роза. „Получихме много запитвания, особено от италианците, за нашите рецепти и технологии и така успяхме да наложим българската роза под още една форма “- не скрива гордостта си Мирела Янакиева.

Технолозите от  биофермата, разположена в полите на Централен Балкан, са разработили над 350  рецепти за сладолед

Снимки: предоставени от биофермата



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българското куче Дарк ще бди за сигурността в Париж за Олимпиадата

Полицейско куче, обучено да открива експлозиви, и неговият водач Богдан Димитров от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са вече в Париж и следят за безопасното провеждане на Олимпийските игри. Кучето Дарк и Богдан са част от българския..

публикувано на 24.07.24 в 15:59

Пострадалите при пожарите ще могат да се настаняват и в хотели като украинските бежанци

След тежки дни на битка с огъня пожарната обстановка в страната ни е овладяна. Няма опасност от разпространение на пожара, възникнал на гръцка територия в близост до българо-гръцката  граница. От наша страна са осигурени и разположени достатъчно екипи и..

публикувано на 24.07.24 в 13:50

Еврокомисията почти повтори препоръките си от 2023 г. за българското правосъдие

Еврокомисията представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС. Комисията отбелязва промените, приети в Конституцията на България. Остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се посочва в документа. В България,..

публикувано на 24.07.24 в 13:07