Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов български филм по кината

„Чичо Коледа“ – смешно-тъжна история за истинските човешки мечти

Режисьорът Ивайло Пенчев: Харесвам интелигентния хумор, който разказва за важните неща

Снимка: @ChichoKoledaMovie
Всяка премиера на нов български игрален филм е повод за радост. А когато точно месец преди Коледа имаме възможност да се потопим в емоцията на празника и да усетим, чрез големия екран, топлината от най-съкровените човешки мечти и желания, удоволствието е незаменимо. Това обещава да ни предложи един от малкото коледни филми в родната ни кинематография – „Чичо Коледа“.

Историята е породена от реалната житейска съдба на две български сирачета, осиновени от американско семейство и изоставени само една седмица по-късно. Но истинският случай е само отправна точка за сюжета на „Чичо Коледа“, казва режисьорът Ивайло Пенчев. Филмът носи духа на Коледа и преплита съдбите на няколко герои. В центъра на сюжета са дете, което мечтае да има семейство и мъж в костюм на Дядо Коледа, който е загубил паметта си. Върху тази основа режисьорът и сценаристите – колеги от БНР Весел Цанков и напусналият ни без време Божан Петров, разказват една смешно-тъжна история, в която всеки може да открие себе си.

„Поставени са сериозни теми и въпроси, над които зрителят може да разсъждава и търси отговори – за семейството, за приятелството, за прошката, за лицемерието в обществото ни и основно – за любовта във всичките ѝ измерения. Естествено финалът е с щастлив край, защото това е една коледна, бих казал семейна история, подходяща за всички възрасти.“

Доказателство за това са множеството деца на премиерната прожекция в Зала № 1 на НДК, които не помръднали от местата си, запленени от филмовата приказка. Смях през сълзи пък било преживяването за по-големите. На въпроса трудно ли се прави български филм за Коледа Ивайло Пенчев категорично отговаря:

„Трудно е, особено когато се прави комедия, защото това е най-сложният жанр. Много по-лесно можеш да разплачеш зрителя, да го стреснеш с някакви ужаси, отколкото да го разсмееш. И така е в целия свят.“
За него обаче е важно смехът да съществува само когато е породен от смислени неща.
„Аз съм противник на клоунадата в киното, харесвам интелигентния хумор и чрез хумора да разкажем за важните неща, които ни вълнуват като хора.“
И на принципа „когато нещо работи, не го променяй“, режисьорът отново избира актьори, с които е работил и в предишните си два проекта – „Летовници“ и „Като за последно“. Сред тях са Филип Аврамов, Малин Кръстев, Васил Банов, Стефан Денолюбов, София Бобчева, Китодар Тодоров и Аня Пенчева.

Филип Аврамов

„Първо, много харесвам тези актьори. Второ, те са великолепни майстори в това, което правят. И трето, избрах ги, защото се опитвам да ги провокирам да изиграят нещо различно, което не са играли в театъра като герои. На тях също им е интересно това да се случва. Разбираме се без много приказки, само с намигане или поглед. Всеки един от тях ще ви изненада, обещавам ви.“

Изключително впечатление прави и малкият Ален Ангелов, син на актьора Деян Ангелов, който влиза в главната роля.
„Изключително даровито дете. Той, според мен, е бъдеща звезда. Изключително дисциплиниран , много добре подготвен идваше на снимки, много лесно се работеше с това дете“ – обяснява режисьорът.

Ален Ангелов в сцена с актьора Васил Банов

За по-големите зрители „Чичо Коледа“ вплита в себе си и политическа сатира, свързана с днешното ни битие, която обаче ще се разбере безпогрешно от всички българи по света.
„Преди дни се върнах от Германия, където направихме голямо турне с предишния ми филм „Като за последно“ с участието на Васил Банов и Мария Бакалова и имахме срещи с много българи там. Бяхме в шест града, сред които Мюнхен, Берлин, Франкфурт и по време на срещите с публиката след прожекциите усетихме една носталгия у тези хора, които живеят в чужбина, но имат истинско отношение към България. Сатирата, която вкарваме в „Чичо Коледа“ би се разбрала от всеки един българин, защото ние сми свидетели на политическите събития. Във филма те са индиректно загатнати, намесени са и президент, и премиер, но те са събирателни образи в историята ни.“

Режисьорът Ивайло Пенчев по време на снимки

Филмът „Чичо Коледа“ вече е носител на Наградата на публиката на фестивала „Златна Роза“ и Наградата на град Варна на „Любовта е лудост“ това лято. А желанието на режисьорът Ивайло Пенчев е зрителите на филма да погледнат на себе си с усмивка и в крайна сметка да си кажат – „Животът е прекрасен!“. Особено в навечерието на Рождество Христово!

„Коледа е чудесен празник и пожелавам на вашите слушатели и на всички българи хубави празници, много усмивки, много късмет и… вярвайте в Чичо Коледа. Когато вярваме, нещата ще се сбъднат!“


Снимки: @ChichoKoledaMovie

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37