Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Широка коалиция ще спасява Румъния от кризата

Двете най-големи партии в Румъния договориха сформирането на правителство. Така е преодоляна тримесечната политическа криза, която блокира усилията на страната да забави пандемията от Covid-19 и да продължи с реформите, предава телевизия Digi24. Споразумението предвижда „ротация“ на министър-председателите до редовните парламентарни избори през декември 2024 г. Първо премиер ще е кандидатът на Национално-либерална партия - генералът от запаса Николае Чука. След 18 месеца ще го замени лидерът на социалдемократите Марчел Чолаку. Двете политически сили и Унгарската партия си разпределиха 21 министерства. Социалдемократите поемат ресорите финанси и здравеопазване, а либералите правосъдието. Коалицията ще има 2/3 от местата в парламента.

Протести срещу обезценяващата се лира и растящите цени в Турция

Спонтанни протести избухнаха в Истанбул, Измир и Анкара след поредния срив на турската лира. Стигна се и до арести на недоволни. Опозицията поиска оставката на правителството и оттеглянето от властта на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Това се случи, след като турската централна банка намали основната лихва до 15%, а президентът Реджеп Ердоган призова за още по-голям спад на лихвата. Един щатски долар се разменяше за рекордните 13,45 турски лири. От началото на годината лирата загуби 45% процента от стойността си, като само през ноември спадът е над 25%. Основните опозиционни партии обвиниха Ердоган в некомпетентност и призоваха за предсрочни избори. Държавният глава е категоричен, че президентските и парламентарните избори ще се проведат по план през юни 2023 г, предава агенция REUTERS.

Финансова подкрепа за увеличаване на раждаемостта в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич представи нови мерки за решаване на демографския проблем в страната. От 1 януари се увеличават помощите за семействата за първородно дете от 100 000 на 300 000 динара (2550 евро). „Изчезваме като нация, а данните показват, че раждаемостта е малко над 1,5. Докато за просто възпроизводство трябва да е 2,15. Застаряваме и икономическият ни напредък ще зависи от това доколко ще успеем да осигурим раждаемостта”, подчерта Вучич. „Отделно работим по нови мерки за второ дете“, обеща той. Според него това е първата мярка, която трябва да насърчи майките, и ще се съчетава с много други. Семействата ще се подпомагат безвъзмездно с 20 000 евро за закупуване на апартаменти, за да се мотивират младите да напуснат домовете на родителите си и да имат деца, допълни президентът.

Хърватия закупи употребявани френски изтребители

В Загреб френският президент Еманюел Макрон и министърът на отбраната Флоранс Парли подписаха сделка за 999 млн. евро за продажбата на Хърватия на ескадрила от 12 употребявани бойни самолета „Rafale”. „По този начин укрепваме способностите на хърватската армия и хърватските военновъздушни сили, като предоставените самолети ще повлияят на външната политика и на отбранителната система на Хърватия“, посочи хърватският премиер Андрей Пленкович. Макрон благодари на Хърватия, че "винаги е бил истински и ясен партньор" и заяви, че подкрепя усилията на страната да се присъедини към Шенгенското пространство и еврозоната. Гостът подчерта, че Франция ще работи за това, когато поеме председателството на Съвета на ЕС от началото на 2022 г.

България и Сърбия ще модернизират жп връзката при Цариброд

Интермодален хъб ще бъде изграден на границата между България и Сърбия. За това се договориха транспортните министри на двете страни Христо Алексиев и Томислав Момирович на среща в Цариброд. Двамата поеха ангажимент да продължат преговорите за съвместна дейност на общия граничен жп пункт.
Алексиев посочи, че основна задача е да се осигури преминаването чрез оптимизиране и модернизиране на техническите процедури за смяна на локомотиви, оптимизиране на разписанията, намаляване на щетите за околната среда, чрез насърчаване на железопътния и интермодалния транспорт. България и Сърбия ще отправят общо предложение към ЕС за включване на отсечката Драгоман-Ниш към основната Трансевропейска транспортна мрежа.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

Кирил Петков

Кирил Петков: Не отивам в Северна Македония с анекс към договора, а с готовност за ново начало

Българският премиер Кирил Петков се надява, че по време на визитата му на 18 януари в Северна Македония ще бъде договорено създаването на пет работни групи - по икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история . Това е споделил той в..

публикувано на 16.01.22 в 15:48
Даниел Фрийд

От България зависи дали иска да се върне под руски контрол

Западът трябва да е готов за нови провокации от страна на Русия, предупреди в интервю за БНР Даниъл Фрийд, бивш помощник-държавен секретар в САЩ. „Мисля, че Путин се опитва да сплашва, да използва „маскировка“ и натиск да накара Запада да..

публикувано на 15.01.22 в 12:14

Българската правителствена делегация ще посети Скопие

Министър-председателят Кирил Петков ще заминe на официално посещение в Скопие, Република Северна Македония на 18 януари 2022 г. В състава на българската делегация е министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и..

публикувано на 15.01.22 в 10:00
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"