Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Осолената риба ще има свой празник … в Созопол

Снимка: БНР

Празник на солената риба? Сигурно ще ви прозвучи странно, но тази година ще се състои неговото първо издание. Съвсем естествено мястото му е край морето. Ако сте любопитни към тайните на крайбрежния живот далеч след края на летния сезон, трябва да посетите Созопол ден преди празника на моряците и рибарите – Никулден. Празникът на осолената риба има и своята благородна мисия за подкрепа на рибарите от града и региона, затова прясно уловената от тях риба ще е основен акцент. Съревнование по най- майсторлъшкото ѝ приготвяне в осолен вариант, ще внесе доза адреналин сред местните участници и гости. Председател на журито, което ще обяви победителя, е изследователят на Антарктида професор Христо Пимпирев, който е и съавтор на кулинарно издание за кухнята на Ледения континент.

Победителят ще получи награда, но и зрителите няма да останат с празни ръце, ако се включат блиц игра „Познай коя е осолената риба“. Водещи на празника ще бъдат колегите от програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио Асен Масларски и Росен Мирчев, познати на слушателите със своето предаване „И рибар съм, и ловец съм“ . В музикалната част на празника ще се включи и вокална група „Славяни“ от град Черноморец. Празникът на осолената риба ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки за събития на открито, които са в сила на територията на страната.

Съставил: Йоан Колев

Още от категорията

Трето денонощие новозаразените с Covid са над 26%

9874 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа при 9916 ден по-рано. 77 на сто от новозаразените не са имунизирани. Положителни са 26,2% от направените 37 945 теста, сочи порталът coronavirus.bg. Регистрираните активно болни..

публикувано на 28.01.22 в 08:29

Обсъждат мерки за облекчаването на движението между България и Румъния

Ускореното придвижване на хора и товари между България и Румъния днес (28 януари) е централна тема на разговорите в Русе между министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и Сорин Гриндяну, вицепремиер и министър на транспорта и..

публикувано на 28.01.22 в 07:30

Спасяването на българските евреи от депортация е дело на цялото българско общество

„Със спасяването на близо 50 000 български евреи нашият народ доказва, че съпричастността, толерантността и уважението към човешката личност са му дълбоко присъщи“. С тези думи председателят на парламента Никола Минчев припомни акцията по..

публикувано на 27.01.22 в 19:43
Подкасти от БНР