Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цер на 170 години вече е със статут на защитено дърво

Снимка: архив

Цер (Quercus cerris) на 170 години в Провадия получи официален статут на защитено дърво. Той е на близо 170 години, висок е 25 метра и има обиколка на ствола от 3,77 метра и се намира в гориста местност в село Добрина, обясни пред БНР-Варна Христина Манолова, зам.-директор на Държавното горско стопанство в Провадия.

Церът е широколистно, листопадно дърво, което е вид дъб от семейство букови (Fagaceae). Максимална продължителност на живота му е до 600-700 години, което се определя от лесното му приспособяване към различни климатични условия. Може да вирее както при влажен така и при сух климат и почви, но по-дълго оцелява при по-сухи и топли условия.

До момента в България официално защитени са 2193 дървета, а тенденцията през последните години е за намаляване на броя на регистрираните вековни растения. От началото на настоящата година защитен статут са придобили общо 8 вековни дървета. Статистиката обаче показва, че през 2020 институциите не са обявили нито едно дърво за защитено, а през 2019 г. с такъв статут са се сдобили 9 вековни дървета у нас. 

За вековния цер в село Добрина от години отговарят от Държавното горско стопанство в Провадия. Със заповедта на министъра по околната среда и водите, която ще бъде готова до дни, се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стеблото и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дървото. То ще бъде вписано в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначено като вековно дърво, което, надяват се от горското стопанство, да предизвика по-голям интерес сред посетителите на местността.

Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици разработват проект за откриване на противопехотни мини

На прага на първия учебен ден въпросите около светлото бъдеще на българското образование са все по-актуални, а отговорите – все по-мъгляво пожелателни. И сякаш все по-често дочуваме в тази сфера на обществото ни ехото на израза "Преходът мина. Да..

публикувано на 10.09.24 в 17:15

Българите са с най-много здравословни проблеми в Европа

България е една от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението. Данните бяха изнесени по време на 11-я Годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в Бургас под..

публикувано на 10.09.24 в 13:10

Температурите падат, очакват се валежи

Във вторник , 10 септември,  времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България няма да..

публикувано на 09.09.24 в 19:35