Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден ръст на държавните приходи

Снимка: pixabay

Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“ са основните органи, които се занимават с държавните вземания. Те събират данъците, таксите и митата, които захранват държавния бюджет. И двете институции в момента регистрират рекордни приходи. До ноември в НАП са постъпили 13.14 млрд. евро, или с 1.89 млрд. повече в сравнение със същия период на миналата година. 7.52 млрд. евро са само постъпленията от ДДС, данък върху доходите на физическите лица и корпоративен данък. „Уверени cмe, чe c тeзи тeмпoвe, pъcтът нa пpиxoдитe зa 2021 г. cпpямo пpeдxoднaтa гoдинa щe нaдминe oчaĸвaниятa ни“, се похвали изпълнителният директор нa HAΠ Pyмeн Cпeцoв.

Не по-малка заслуга за попълването на държавната хазна имат и митниците. Общите месечни приходи за октомври от мита и ДДС от рекордните 499 млн. евро превишават с 63 млн. евро (14,4%) приходите за същия месец на миналата година. По-високи постъпления се отчитат по всички видове приходоизточници. През периода януари-октомври 2021 г. приходите от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби, администрирани от Агенция „Митници“, са в размер на близо 4.5 млрд. евро.

На какво се дължи този впечатляващ ръст на постъпленията в публичните финанси?

На първо място това е свидетелство, че българската икономика е в сравнително добро състояние, работи продуктивно и генерира умерени печалби, които подлежат на данъчно облагане. От своя страна, фактът, че данъкът върху доходите на физическите лица е на второ място сред приходоизточниците отразява тенденцията на постоянен ръст на доходите на хората в страната – колкото по-високи са тези доходи, толкова повече ще бъдат данъците върху тях и, съответно, приходите в хазната. Немалка, за съжаление, е ролята на надминаващата вече 6 % годишна инфлация, която намалява реалната покупателна способност на гражданите, но е и допълнителен фактор за повече приходи в касите на държавата поради по-високите продажни цени на стоките и услугите за потребителите. Тук може би е мястото да се отдаде заслуженото и на двете агенции, които явно са използвали ефикасни инструменти, за да направят събирането на приходите по-резултатно.

Анализирайки растящите приходи на държавата, финансисти привличат вниманието върху един много важен въпрос – какво трябва да направят властите с тези допълнителни средства?

По традиция, последните седмици от годината са време, когато държавната хазна прави най-големите разходи, отлагани преди това по различни причини. Дали ще бъде така и тази година, ще стане ясно след като бъдат оповестени от статистиката данните за декември. Служебният кабинет изрази предпочитания с тези пари допълнително да се намали бюджетния дефицит и дори да се изведе на зелено публичния бюджет за годината, т.е. да има малък бюджетен излишък. И това на фона на чувствително нарасналите социални разходи и помощи за бизнеса в условията на Covid-19 и енергийна криза.

България е социална държава с пазарна икономика. Тя осъществява тези свои функции чрез преразпределението с помощта на държавните данъци и такси на брутния вътрешен продукт (БВП), произведен от икономиката на страната. В това отношение е много важен балансът, тъй като изземването на прекалено много ресурси от бизнеса в полза на държавата има отрицателно въздействие върху икономическия растеж и доходите на гражданите. У нас се преразпределят от държавата около 40 % от БВП, което е един доста добър показател за Европа, свидетелстващ, че по-голямата част от приходите на частния сектор остават на негово разположение за по-нататъшното му развитие, като заедно с това се осигуряват и средства за социалните политики на държавата.

Снимки: pixabay




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици ще получат отличия по инициативата "Спортувай с президента"

На церемония в Гербовата зала на президентството днес държавният глава Румен Радев ще отличи 30 ученици от цялата страна - участници в инициативата „Спортувай с президента“. Целта на инициативата е да насърчи физическата активност на българските..

публикувано на 21.06.24 в 07:40

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15