Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тема от европейската радиомрежа „Евранет плюс“

Бъдещите университети ще създават заедно знанието

Разширените параметри на програмата Еразъм + предоставят възможност за създаването на образователна инфраструктура от ново поколение

Снимка: creativeeurope.bg

Как изглежда един университет без граници – средище, в което независимо в коя част на Европа се намираш, получаваш достъп до висше образование. С тази задача се е заел алианс от пет европейски реформаторски висши училища - Университетът Париж VIII Сен-Дени (Франция), Университетът Констанц (Германия), Университетът Роскилде (Дания), Егейският университет (Гърция) и Нов български университет (България).

Те са обединили усилия, за да създадат различни образователни формати, привличащи неограничен брой студенти - летни занимания, интензивни училища, модули от курсове, пътуващи семинари, магистърска и докторска програма. За преподавателския състав също са предвидени различни възможности, в т.ч. езикови курсове и семинари за повишаване на квалификацията. По думите на заместник ректора по международната дейност на НБУ – гл. ас. д-р Димитър Трендафилов, идеята на този алианс е да се излезе от класическия тип кампуси, за да бъдат привлечени за партньори представители на бизнеса и неправителствения сектор в съответната европейска държава.

„С партньорите в Алианса ще имаме много по-големи възможности да кандидатстваме и да развиваме проекти, които да теглят университетите напред. Университетите са ценни изследователски звена, които не просто трябва да предават, но и да създават знание. В рамките на Алианса имаме тази възможност заедно да създаваме знание и там където не можем да го постигнем да имаме отворени врати за споделяне на добри практики.“


Алиансът, за който говори гл. ас. д-р Димитър Трендафилов, е основан благодарение на разширените параметри на европейската образователна програма „Еразъм +“, която започна през 2014 г. като продължение на програмите "Учене през целия живот" и "Сократ". Целта ѝ сега е да съдейства за изграждането на образователна инфраструктура от ново поколение, която да развие висшето образование в ЕС за десетилетия напред. 

„В случая Еразъм+ ще бъде кръвоносната система на тези алианси, а защо не и връзката с други алианси и останалите университети, част от тази университетска мрежа – пояснява Димитър Трендафилов. - Това ще дава възможност и за мобилност на студенти към другите алианси. Искаме да насърчим студентите да пътуват повече, да се докоснат до други култури и езици, до друг начин на провеждане на обучения и това да не бъде само една екстра в обучението им, а основна част от образованието по принцип.“

Автор: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35