Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игнажден е!

„Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа“

Снимка: архив

На Игнажден не се работи и дори не е добре да се излиза от дома. Разбира се, повечето от нас няма как да спазят това, но ако се вгледаме в останалите забрани, то те са напълно изпълними – не се дават пари назаем, от дома не се изнася нищо, а когато влизаме вкъщи или където и да е, трябва да носим нещо в ръцете си. А още по-важно е да имаме в душите си добри мисли и благопожелания.

Според българските фолклорни представи, Игнажден е денят, който бележи началото на Новата година, оттам и наименованията Млада година, Млад ден, Нов ден. Наричали го също Идинак, Идинажден – думи, с които определяли не само новото начало, но и кончета, теленца и пр., навършили една година.

На 20 декември църквата чества паметта на свещеномъченик Игнатий Богоносец – детето, което Господ взел на ръце, посочил го на апостолите и казал: „Ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно“. Игнатий бил ръкоположен от апостол Петър за епископ на Антиохия. Завършил живота си мъченически в Рим, където бил хвърлен на лъвовете.

С приобщаването на езическия празник към църковния идват Игнатовден, Игнажден. Това е един от най-важните дни в народния календар, извършват се гадания и ритуали за привличане на добрите сили. Най-разпространеното вярване е свързано с полазника – това е първият човек, влязъл в дома. Той трябва да е имотен, семейството му да е добро, да е здрав и късметлия.

От Игнажден започват родилните мъки на Богородица. Това е и често срещан мотив в народните песни. На този ден за пръв път се събират коледарските групи, избират своя водач, започва обучението на младежите, които за пръв път ще участват в ритуалната обиколка на селището. Припомнят сипесни и наричания, изпълнявани в нощта срещу Коледа.

„Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа“ е песента, която избрахме за вас. В нея се разказва как Богородица родила Млада бога на Бъдни вечер. Родила го с червено вино. И тръгнала да търси кръстник. По пътя си срещнала свети Васил, но той ѝ отказал да го кръсти, защото свети Йован е кръстил „земя и небо“, той трябва да „да си кръсти Млада бога“.

Редактор: Албена Безовска

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30