Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на една малка болница – между частното предприемачество и справедливата политика на държавата

Снимка: БНР-Стара Загора

Осигуряването на адекватно лечение на българите, които живеят извън няколкото най-големи града в страната е истинско предизвикателство в последните години. Въпреки че хората все повече имат нужда от здравни грижи, особено в райони с промишленост като област Стара Загора, където голяма част от населението е заето в ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток", недалновидна политика доведе до фалит една от големите болници, тази в Раднево /Южна България/. Въпреки изплатените от общината 3 млн. лв. през миналите 4 години, тя е натрупала повече от 1 млн. лева задължения и е фалирала, сградата и оборудването са оставени в окаяно състояние, а хората в града – без специализирана медицинска грижа.

В края на годината сякаш промъждука светлинка в тунела. Появи се инвеститор, който въпреки тежката ситуация иска да вложи средства и опит, за да върне към живот тази стара българска лечебница. Регионалните медии оповестиха, че отскоро собственик на болницата в Раднево е Ибрям Алиев, предприемач от Сливен. А още по-важната новина е, че той планира да отвори здравното заведение през февруари-март 2022-а и отново да започне прием на пациенти, първоначално във вътрешно и неврологично отделение. Казва, че тази спасителна дейност е закъсняла, защото от три месеца болницата е с прекратен договор със здравната каса, а персоналът е напуснал. Да се намерят нови медицински специалисти ще бъде много трудно - голяма част от напусналите лекари вече са сменили местожителството си в търсене на нова работа. В тази сложна ситуация Ибрям Алиев разчита най-вече на натрупания значителен опит в управлението на по-големите лечебни заведения, които притежава в Сливен, Пловдив и Ямбол. Наясно е, че без добро ръководство, без така важната апаратура и без наличието на обучени специалисти, няма как от една сграда да стане истинска болница.

„Ние още нищо не сме спасили от болницата в Раднево, защото само откупихме сградата и в момента плащам задълженията“ – казва пред Радио България Ибрям Алиев.

Ибрям Алиев

„Медицинският център го разработихме, вече има трима-четирима лекари, има пулмология, физиотерапия, клиничната лаборатория пуснахме – това са последните неща, но за болницата още е рано да се говори. Предстои да минат инспекторите от РЗИ да проверят всичко и чак тогава може да започне работа. Ще се опитаме да предложим всичко, което имаме като специалисти и възможности, но не зависи само от нас. Материално-техническата база на всички общински и държавни болници е остаряла и трябва да се подновява. Време е сегашните политици да мислят за отваряне на нови болници не според нечие желание и комисионните, а според нуждите на хората. Аз не съм давал комисионна на никого и много трудности и пречки срещам. Ние, българските инвеститори не можем да се справим с административните спънки, които срещаме в страната ни, а как да дойдат чужди инвеститори. Това е проблемът. Нещата трябва да се разрешават по-бързо у нас, времето не чака.“

Административните недомислици, които от години среща в работата си Ибрям Алиев, са много. Той недоумява, как с пари от данъците на гражданите години наред се подпомага дадена болница, поликлиника или медицински център, а в същото време един частен инвеститор в здравеопазването не получава същата помощ. Парадоксът е, че той като данъкоплатец също внася средства в помощ на държавната болница, която се явява негов конкурент. По думите му, болницата в Раднево е красноречив пример за неправомерно изразходвани средства:

„Например, тук се е плащало до последно да се охранява касата на болницата, в която има 68 лв., но за нейната охрана за 6 месеца са похарчени 2400 лв. без ДДС за сигнално-охранителна техника. Не е имало никаква поддръжка на сградата. Надеждата ми е, че новото правителство ще отвори конкурс за проекти и ние ще можем да кандидатстваме, за да възстановим поне отчасти болницата. Защото българинът заслужава да живее по-добре, да получава по-добри услуги в нова, ремонтирана болница. Да има по-добри санитарни възли, хигиенни материали и въобще битови условия в болниците.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 10 юли 2024 г.

В „България днес“ на 10 юли ви даваме актуална информация от България и българските общности по света, разговаряме с проф. Красимир Станчев от италианския университет Roma Tre за проблемите пред българските лекторати зад граница и за това може ли да..

публикувано на 10.07.24 в 19:00
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20