Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хлябът празничен, хлябът насъщен…

Снимка: архив

За Бъдни вечер – постна вечеря и питка с паричка, за Коледа – месни ястия, „вити, превити краваи“… Дори във времето на „бързите храни“ и бързите поръчки за дома, у нас подготовката за традиционните трапези си остава едно от най-приятните занимания и неотменима част от празничния дух. Не са малко българските семейства, в които и днес ревниво се пазят местните обреди и обичаи и които сами приготвят специалните ястия и обредните хлябове.

Хлябът – празничен или делничен, винаги е имал почетно място в живота на българина. Той е в центъра на почти всички традиционни празници.

Обредните хлябове се приготвят от най-хубавото, най-бялото брашно. Някога, още по време на жътвата, жените отделяли най-едрите класове, зърната измивали, изсушавали и прибирали в платнена торба, за да ги пазят за тези съкровени моменти. Водата, с която се замесват хлябовете, също е специална – тя е „мълчана“, донесена при пълно мълчание от кладенеца, ненапита и недокосната, затоплена на жив огън. Жените, които ще месят хляба, се обличат в чисти празнични дрехи. Брашното се пресява три пъти, пеят се специални песни, но най-важното е да се спазва чистотата в мисли и действия. Хлябът е постен – без животински продукти.

За Бъдни вечер се приготвят няколко хляба, които имат различна роля в обичая. Най-важна е боговицата, наричана още богова пита. Както е характерно за обредните хлябове, той се приема за безкръвна жертва, посветен е на Бога и на къщата. Пластичната украса на боговицата непременно включва кръст, а в средата обикновено се слага отпечатък с просфорник.

За празника се приготвят и хлябове, посветени на селското стопанство – земеделие, скотовъдство, къща и покъщнина… Хлябовете се покриват с пластични изображения – гумно, сено, овчар и стадо, волове и орач и пр.. На някои места се прави хляб във формата на бъчва. Той е предназначен за тези, които копаят лозето. Разбира се, почти във всеки край на страната ни са описани още много и различни форми, които жените придавали на хляба в зависимост от неговото ритуално значение.

За трапезата на Коледа, както и за следващите празници от дългата коледно-новогодишна поредица, вече е разрешено обредните хлябове да се замесват с масло, мляко и т.н.

И до днес коледарите, които посещават домовете в нощта срещу Рождество, се даряват с „ вит-превит кравай“. Някога тези краваи изработвали момите, за да ги подарят на своя избраник. Чрез тези тестени кръгове, украсени с пуканки и чимшир, девойките показвали не само уменията си, но и своите чувства.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров . Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет,..

публикувано на 13.03.24 в 06:25

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30