Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 години България в Европейския съюз

Снимка: europarl.europa.eu

С настъпването на Новата 2022 г. започва 15-ата година от пълноправното членство на България в Европейския съюз.

В обръщение към нацията премиерът Кирил Петков отбеляза, че е дошло времето България да играе активна и конструктивна роля в развитието на евросъюза. "Ние вече не трябва да сме в периферията. Ние трябва да сме двигател - член, който дава най-добрите си умове за развитието на собствената си държава, която впоследствие развива и целия Европейски съюз. Като правителство, нашата задача е гласът на България да бъде чут", каза Петков.

Европейският център за ядрени изследвания (CERN) е първата европейска структура, която прие страната ни като пълноправен член през 1999 г.

Още за пътя на България към ЕС и влизането в него вижте в публикацията от колекцията на "Радио България": 2007 година - България в ЕС: между еврооптимизма и евроскептицизма. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34