Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

15 години България в Европейския съюз

Снимка: europarl.europa.eu

С настъпването на Новата 2022 г. започва 15-ата година от пълноправното членство на България в Европейския съюз.

В обръщение към нацията премиерът Кирил Петков отбеляза, че е дошло времето България да играе активна и конструктивна роля в развитието на евросъюза. "Ние вече не трябва да сме в периферията. Ние трябва да сме двигател - член, който дава най-добрите си умове за развитието на собствената си държава, която впоследствие развива и целия Европейски съюз. Като правителство, нашата задача е гласът на България да бъде чут", каза Петков.

Европейският център за ядрени изследвания (CERN) е първата европейска структура, която прие страната ни като пълноправен член през 1999 г.

Още за пътя на България към ЕС и влизането в него вижте в публикацията от колекцията на "Радио България": 2007 година - България в ЕС: между еврооптимизма и евроскептицизма. 

Още от категорията

Германия се нуждае от водород - България може да го произвежда

Германия като водеща европейска индустрия се нуждае от много водород за в бъдеще, а България може да произвежда "зелен" водород, каза президентът Румен Радев при посещението си в северния германския град Хамбург. По думите на държавния глава..

публикувано на 17.05.22 в 18:41

Президентът Румен Радев е на посещение в Хамбург

На 17 май е последният ден от визитата на президента Румен Радев в Германия. Планирана е среща с министър-председателя на федералната провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер. В края на пътуването си държавният глава ще разговаря с..

публикувано на 17.05.22 в 09:54

Започна евакуацията на украинските защитници в "Азовстал"

264 ранени украински бойци са евакуирани с автобуси от стоманодобивния комбинат "Азовстал" в Мариупол. Те остават в окупирана от руските сили територия и ще бъдат разменени за пленени руски военни, каза украинският зам. министър на отбраната Хана..

публикувано на 17.05.22 в 08:56